Sisarussuhteista osa 2/2 – ristiriitojen ratkaiseminen

Sisarusten välit eivät ole aina pelkästään suloiset. Riitojakin tulee. Vanhemmilla on usein tapana asettua tuomariksi näissä tilanteissa. He päättelevät, kuka on syyllinen ja kuka uhri, ja asettavat omasta mielestään oikeudenmukaiset seuraukset. Ongelmana on, että vanhemmat eivät aina oikeasti tiedä, mitä todella tapahtui, ja mikä olisi hyvä ratkaisu. Jos lapset kokevat, etteivät tulleet kuulluiksi tai että määrätyt seuraukset ovat epäoikeudenmukaisia, heidän suhteensa sekä vanhempaan että sisarukseen voi viiletä ainakin hetkellisesti.

Jatka lukemista ”Sisarussuhteista osa 2/2 – ristiriitojen ratkaiseminen”

Share Button

Sisarussuhteista osa 1/2 – sopuisan suhteen tukeminen

Sisarussuhteet ovat monelle elämän pisimpiä ja tärkeimpiä suhteita. Kun vanhemmat pohtivat perheen perustamista ja lapsien lukumäärää, vilahtelee mielessä ajatus kaveruksista, toistensa tukihenkilöistä ja maailman tärkeimmistä suhteista, jotka kantavat aikuisuuteen saakka.

Kun lapsia sitten on useampi, huomaa moni, ettei kaikki sujukaan mutkattomasti. Lapset tappelevat keskenään, piinaavat, kiusaavat ja ärsyttävät toisiaan. Leikkivät ehkä hetken sopuisasti, kunnes aloittavat taas. Toisinaan tuntuu, että automatkat ovat painajaista ja lomat yhtä tappelua. On havaittu, että pienellä ikäerolla syntyneet sisarukset riitelevät jopa seitsemän kertaa tunnissa. Se on valtava määrä riitelyä, eikä ole lainkaan ihme, että moni vanhempi on tuskissaan tilanteesta.

Jatka lukemista ”Sisarussuhteista osa 1/2 – sopuisan suhteen tukeminen”

Share Button

UKK: Onko vallankäyttö perheessä tarpeellista?

Jatka lukemista ”UKK: Onko vallankäyttö perheessä tarpeellista?”

Share Button

Kirjaesittely: Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta

Tämä teos ei ole suoranaisesti opas vanhemmuuteen, mutta päätin kirjoittaa siitä silti esittelyn tälle sivustolle, koska teoksessa esitellään erään humanistisen psykologisen koulukunnan – skeematerapian – kiintymyssuhdeteoriaan pohjautuvia olennaisia väittämiä vanhemmuudesta ja vanhempien toiminnan vaikutuksesta ihmisen psyykeen ja myöhempään elämään. Jatka lukemista ”Kirjaesittely: Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta”

UKK: Mitä lapselta voi odottaa ruokapöydässä?

Jatka lukemista ”UKK: Mitä lapselta voi odottaa ruokapöydässä?”

Share Button

Kirjaesittely: Kuningasvuosi – Leikin kulta-aika

Kuningasvuosi on vuonna 2009 ilmestynyt artikkelikokoelma, joka on koottu puheenvuoroksi lapsuuden ja erityisesti leikin merkityksestä osana keskustelua, jota ilmestymisen aikoihin käytiin muun muassa koulun aloittamisiästä ja esikoulusta. Erityistarkastelussa onkin esikouluvuosi-viimeinen vapaan leikin vuosi ennen koulun aloittamista. Artikkelien kirjoittajana on varhaiskasvattajia, opettajia, kasvatustieteilijöitä, lääkäreitä ja aivotutkijoita, tunnetuimpana nimenä lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Näkökulmina valaistaan muun muassa tuoreinta aivotutkimusta lapsen aivojen kehityksestä, ruohonjuuri tason kokemuksia päiväkotiopettajilta ja koulukypsyystutkimuksia tekevältä lääkäriltä ja kansainvälisten kokemusten ja oppimistulosten vertailua eri maista ja eri koulualoittamisiästä. Artikkelien tieteellisyyden aste vaihtelee: osa on enemmän filosofista pohdiskelua arkikokemusten pohjalta ja osa taas tieteellisten tutkimusten referointia, joten lähdekriittinen kannattaa lukijan olla.

Jatka lukemista ”Kirjaesittely: Kuningasvuosi – Leikin kulta-aika”

Kirjaesittely: Varo varo varo! Irti ylisuojelevasta kasvatuksesta

Turvallisuusajattelun läpäisemässä kulttuurissamme vanhempien keskeiseksi tehtäväksi on noussut huolehtia lastemme turvallisuudesta varoittelemalla heitä, huolehtimalla heidän käyttävän monenlaisia turvavälineitä ja jatkuvasti kieltämällä heitä tekemästä haluamiaan asioita. Tämä on vanhemmille ja lasten kanssa työskenteleville raskasta, lapsille lannistavaa ja tuotevalmistajille ja -markkinoijille unelmabisnes.

Jatka lukemista ”Kirjaesittely: Varo varo varo! Irti ylisuojelevasta kasvatuksesta”

Kirjaesittely: Kuuntele lastasi

Kuuntele lastasi on italialaisen psykoterapeutti Piero Ferruccin hyvin henkilökohtaisen arjen tarkkailun ja filosofisen pohdiskelun tulos, jonka pohjimmainen viesti on: vanhempi, pysähdy tarkkailemaan lastasi ja oppimaan häneltä asennetta elämää, maailmaa ja ihmisiä kohtaan ja anna lasten tuoda elämääsi uutta sisältöä ja pontta henkilökohtaiseen kehitykseesi.

Jatka lukemista ”Kirjaesittely: Kuuntele lastasi”

UKK: Kuinka helpottaa hammaspesutilanteita?

Jatka lukemista ”UKK: Kuinka helpottaa hammaspesutilanteita?”

Share Button

UKK: Kuinka helpottaa pukemis- ja siirtymätilanteita?

Jatka lukemista ”UKK: Kuinka helpottaa pukemis- ja siirtymätilanteita?”

Share Button
Page 1 of 10
1 2 3 10