Ärsyttävän lempeä kasvatus

Sitä, mitä ei ole itse saanut kokea, ei välttämättä osaa kaivata. Jos ei ole saanut lapsena osakseen kunnioittavaa kohtaamista, sitä ei ole helppoa aikuisenakaan vaatia tai tarjota muille. Lapsen ihmisarvoinen ja lempeä kohtaaminen voi tuntua tämän “pilalle lellimiseltä” ja toisaalta myös omia rajoja voi olla vaikea asettaa. Tätä ei kuitenkaan tiedosta ongelmakseen, niin kauan kun paremmasta ei ole tietoa.

Jatka lukemista “Ärsyttävän lempeä kasvatus”

Share Button

Sunnuntai 13.5. – ylpeys

Teemanviikon päättää sunnuntaina 13.5. ylpeyden tunne. Ylpeys on tyytyväisyyttä esimerkiksi omia suorituksia tai ominaisuuksiaan kohtaan.

Jatka lukemista “Sunnuntai 13.5. – ylpeys”

Share Button

Ylpeät kiitokset teemaviikosta

Ylpeydentunteella on osittain negatiivinen kaiku. Ihan kuin sanalla olisi kaksi täysin erilaista puolta. Jätetään tänään kuitenkin se ylimielisyyteen viittaava puoli sanasta huomiotta, ja keskitytään siihen positiiviseen puoleen, joka hehkuu itseluottamusta ja onnistumisen riemua.

Jatka lukemista “Ylpeät kiitokset teemaviikosta”

Share Button

Lauantai 12.5. – häpeä

Lauantaina 12.5. on häpeäntunteen päivä. Siinä kun syyllisyys liittyy johonkin mitä olemme tehneet, häpeä koskee koko itseä, minuutta. Esimerkiksi se, ettei pysty täyttämään muiden odotuksia, voi synnyttää häpeää. Silloin tuntee olevansa riittämätön, epäonnistunut ja vääränlainen.

Jatka lukemista “Lauantai 12.5. – häpeä”

Share Button

Häpeästä defensseiksi

Kun vanhempi joutuu kieltämään lasta, hän voi kiellon lisäksi tai sijaan kertoa lapselle, mitä ei-toivotun toiminnan sijaan voisi tehdä. Näin lapsi saa kokemuksen, että virhe on korjattavissa. Vanhemman kannattaa jättää “olit tuhma”-toteamukset väliin ja kertoa sen sijaan lapsen teon olleen väärä, jotta lapsi ei kokisi häpeää (“olen huono”) vaan syyllisyyttä (“tekoni oli väärä”). Häpeäidentiteetti voi syntyä myös siitä, jos lapsi toistuvasti kokee, ettei tule kuulluksi ja ymmärretyksi.

Jatka lukemista “Häpeästä defensseiksi”

Share Button

Esittely: Jukka Hukka -tunnekortit

Testaajat 4 eri sisaruskatrasta 2,5v, 3v, 2×3,5v, 2x5v ja 6v.

Jukka Hukka tunnekortit ovat osa PS-kustannuksen julkaisemaa Avril McDonaldin luomaa Jukka Hukka -sarjaa, johon kuuluu korttien lisäksi viisi tunteita käsittelevää kirjaa.

Korteissa on 12 tunnetta: ilo,rakkaus, suru, viha, hämmästys, pelko, ulkopuolisuus, epäreiluus, reiluus, huolestuneisuus, yksinäisyys ja ylpeys sekä ohjeet korttien käyttöön.
Jatka lukemista “Esittely: Jukka Hukka -tunnekortit”

Perjantai 11.5. – helpotus

Perjantaina 11.5. koemme helpotusta. Helpotus saa tilaa yleensä silloin, kun joku vaikea tilanne tai haastava asia on ohitse. Helpotuksen tunne liittyy rentoutumiseen, ja onkin erityisen tärkeä tunne kiireisen elämän keskellä.

Jatka lukemista “Perjantai 11.5. – helpotus”

Share Button

Tunneaiheisia elokuvia

Voit opettaa lapselle tunnetaitoja myös käyttämällä elokuvia keskustelun avaajana. Elokuvat ovat oiva väline, jonka avulla eri-ikäiset lapset voivat oppia ikätasoisesti tunnistamaan erilaisia tunteita, samaistumaan toisten tunnetiloihin tai ymmärtämään erilaisuutta.
Jatka lukemista “Tunneaiheisia elokuvia”

Share Button

Tunteikkaat aivot – aivotutkimuksesta arjen tunnetaitoihin

Lempeän kasvatuksen viikolla teemana on tunnekasvatus, ja aivoillamme on tärkeä merkitys tunteiden synnyssä ja käsittelyssä. Tunnetutkimuksen alalla on kilpailevia käsityksiä siitä, voidaanko tunteet nähdä vain tiettyjen aivoalueiden aktiivisuutena. Aivotutkija Heini Saarimäki (Aalto-yliopisto) on tutkinut aihetta, ja hänen väitöstutkimuksensa (2018) vastaa kysymykseen siitä, miten eri tunteet vaikuttavat aivojen toimintaan ja yhteyksiin aivoissa. Haastattelimme Heiniä tästä ajankohtaisesta aiheesta ja hänen tutkimustuloksistaan sekä siitä, mitä eväitä tunnetutkimus voisi antaa kasvatustyöhön vanhemmille tai ammattikasvattajille.

Jatka lukemista “Tunteikkaat aivot – aivotutkimuksesta arjen tunnetaitoihin”

Share Button

Torstai 10.5. – luottamus

Torstaina 10.5. on teematunteena luottamus. Luottamus syntyy, kun on usko siihen, että joku tai jokin ei petä toiveita tai aiheuta pettymystä. Tunteeseen liittyy myös usko toisen hyviin aikeisiin ja motiiveihin.

Jatka lukemista “Torstai 10.5. – luottamus”

Share Button
Page 1 of 15
1 2 3 15