Keskiviikko 23.9.

Lapsen kasvaessa vertaissuhteiden merkitys kasvaa ja että lapset kasvaessaan vertailevat itseään muihin. Viimeistään tässä vaiheessa heidän on tärkeä päästä oppimaan itsemyötätuntoa, koska ikä vertailun lisäksi ikä tuo usein tullessaan valtavan määrän itsekritiikkiä. Tänään jaamme käytännön vinkkejä ja tietoa siitä, miten nuorelle voi opettaa tunnetaitoja ja itsemyötätuntoa sekä siten tukea häntä kasvun karikoissa. Samoilla keinoilla myös aikuinen voi harjoittaa omia tunne- ja tietoisuustaitojaan.  

Blogi: Vanhempi voi tukea nuoren itsetuntoa auttamalla häntä kohti itsemyötätuntoa

Myytti siitä, että itsekritiikki on tehokas motivaattori elää tiukassa. Totuus on kuitenkin, ettei kritiikissä ole juuri mitään motivoivaa. Sen kautta opitaan ainoastaan pelkäämään epäonnistumisia tai menetetään luottamus itseensä. Omaa sisäistä puhetta kannattaa kuunnella, sekä ohjata myös lasta ja nuorta kuuntelemaan sitä. Lue blogi tästä.

Haastattelu: Hanne Laasala

Hanne Laasala on Suomen mindfulness-instituutin perustaja ja kouluttaja sekä ensimmäinen, joka on saanut koulutuksen ohjata UCLA:n Mindful Awareness Research Centerin mindfulness-kursseja Amerikan ulkopuolella sekä ensimmäisenä Euroopassa. Hän on kouluttanut jo satoja ihmisiä mindfulnessista ja itsemyötätuntotaidoista. Haastattelussa Hanne kertoo itsemyötätunnon kolmesta komponentista ja kuinka niitä voi hyödyttää kiukunhallinnassa lapsiperhearjessa.

Itsemyötätuntoharjoitus: Hanne Laasala

Tämä harjoitus on Hanne Laasalan itsemyötätunto-verkkokurssilta, jossa akronyymin TAUKO avulla tuodaan itsemyötätuntoa tähän hetkeen.

Kuvataulu: Tunteiden kerrokset VIHA

Tunnetaitojen ja tunnesäätelyn kehittyminen alkaa jo aivan pienestä pitäen ja oppiminen jatkuu aina aikuisuuteen saakka. Viha on monesti reaktio toiseen tunteeseen, ns. sekundaarinen tunne. Tunteiden kerrokset VIHA -kuvataulu auttaa vihan taustojen ymmärtämisessä.

Kirjaesittely: Bluth Karen – The self-compassion workbook for teens

Tämä työkirja on mahtava sekoitus faktaa ja konkreettisia, selkeitä harjoituksia. Työkirja on kirjoitettu selkeällä, helposti ymmärrettävällä ja lähestyttävällä tavalla. Kirja on englanniksi, joten kielitaitoa vaaditaan, joskin kieli on kuitenkin helposti luettavaa. Kirjassa nuorille kerrotaan kattavasti faktaa heidän kehityksestään. Isoa osaa faktatiedosta selkeytetään arkisin esimerkein.

Kirjaesittely: Anne-Mari Jääskinen – Mitä sä rageet? 

Anne-Mari Jääskisen kirjoittama Mitä sä rageet? on kirja tunteista ja niiden kanssa selviämisestä. Kirja on tarkoitettu nuorille tunnetaito-oppaaksi. Se antaa tietoa tunteista ja niiden tarkoituksesta, sekä vinkkejä miten tunteiden kanssa on hyvä toimia. Kirjassa on runsaasti mielikuva- ja kehollisia harjoituksia tunteiden tiedostamiseen ja käsittelyyn liittyen.

Kirjaesittely: Mahtava mieli – tehtäväkirjat tunnetaitojen opiskeluun

Tunnetaidoista ja tunnekasvatuksesta puhutaan tällä hetkellä joka paikassa. Lapsia täytyy opettaa käsittelemään tunteitaan, mutta aina meidän aikuisten ei ole helppoa tietää, miten se tapahtuu. PS-kustannuksen julkaisemat, Stephanie Clarksonin, Lily Murrayn ja Sharie Coombesin kirjoittamat ja Kaisa Koskelan ansiokkaasti suomentamat tehtäväkirjat antavat apua tunnekasvatukseen, mutta herättävät myös aikuista ajattelemaan omia tunnetaitojaan.

Kaikille avoin virtuaalikahvila Digipuu

Digipuussa keskustellaan Lempeän kasvatuksen viikon mukaisesti teemalla ”myötätunto perheessä – apua kiukunhallintaan”. Vetäjänä toimii Petra Masko. Tapahtuman alussa on lyhyt alustus teemaan liittyen. Keskustelulinkki Digipuuhun jaetaan Facebookin tapahtumassa.

Podcast: Osa 8 – Itsemyötätuntoharjoitus

Tässä Kristin Neffin kehittelemä myötätuntoharjoitus käännettynä ja äänitettynä suomeksi. Harjoitus on hoitajille ja tarkoitettu tehtäväksi tilanteessa hoidettavan kanssa. Harjoitus on nimeltään Myötuntoa mielen tyyneydellä. Tervetuloa KiVa-podcastin ja harjoituksen pariin!

Keskiviikon itsemyötätuntoharjoitus: Tee podcastin harjoitus

Olemme suunnitelleet nyt Lempeän kasvatuksen viikon 2020 kunniaksi itsemyötätuntoharjoituskalenterin, joka sisältää yhden harjoituksen jokaiselle päivälle. Itsemyötätunto alkaa toimia omassa hyvinvoinnissa ja kiukunhallinnassa heti, kun sen aloittaa. Tietoisuustaitoja kannattaa kuitenkin harjoittaa joka päivä, koska niiden ansiosta tunteiden kannattelu muuttuu helpommaksi ja arjen vaikeat tilanteet saa sujumaan helpommin. Tee kuvan harjoitukset ja huomaat muutoksen jo viikossa. 

#lempeänkasvatuksenviikko #lkv2020 #myötätuntoperheessä #apuakiukunhallintaan

Seuraa meitä ja osallistu keskusteluun:

Palaa takaisin Lempeän kasvatuksen viikko 2020 -sivulle.

Share Button