Miten lievittää huolta perheessä koronaepidemian aikana?

Tämänhetkinen tilanne maailmalla on ennennäkemätön ja hyvin hämmentävä. On helppo arvata, että myös lapset ovat ihmeissään ja huolissaan. Lapset aistivat ja peilaavat meidän tunteitamme ja mukautuvat niihin. Jos aikuisen on vaikea pysyä huolettomana, tarttuu huoli lapsiinkin.
Aikuisen tunteet ovat luonnollisia, koska emme tiedä mitä tapahtuu, tilanne on vakava ja lisäksi uusi kaikille. On siis tärkeä hyväksyä, että itsellekin tilanne on pelottava ja huoliajatuksia nostattava.

Pelkoa ei kuitenkaan pitäisi lietsoa. Kun aikuinen kykenee pysymään jokseenkin vakaana myös erityisissä tilanteissa, hän tekee kasvatustyötä myös tulevaisuutta varten. Saamansa mallin kautta lapsen resilienssi kehittyy ja hän kykenee tulevaisuudessa kohtaamaan muutkin haastetilanteet helpommin. Sekä aikuisen että lapsen hämmennystä koronaviruksen tai jonkun muun aiheuttamassa erikoistilanteessa voi helpottaa muutamilla tavoilla:

  • Ole läsnä. Viesti lapsille, että he voivat aina tulla huolineen sinun luoksesi. Luo ilmapiiri, jossa kaikki tunteet ovat sallittuja. Kuuntele lasta läsnäollen ja aidosti. Kiitä lasta siitä, että he puhuvat huolistaan sinulle. Nämä kaikki hyödyttävät myös ihan tavallisissa arkisissa tilanteissa, sillä ne vahvistavat yhteyttä. 
  • Salli kaikenlaiset tunteiden osoitukset. Lapsi saattaa hämmennyksen ja pelon vuoksi saada monenlaisia tunteenpurkauksia, myös esimerkiksi vitsailua, asialla leikittelyä ja raivareita. Tarjoa empatiaa.
  • Älä kuormita lasta liialla informaatiolla. Vastaa ja kerro ikätasoisesti asioista. Aktiivinen kuuntelu on hyvä menetelmä myös tässä asiassa. Lapsen yksilöllisyys on myös tärkeä huomioida; toiset kantavat huolta luonnostaan enemmän kuin toiset, ja siksi lasten kanssa on oltava herkällä korvalla. 
  • Kerro lapsille konkreettisesti, mitä he voivat tehdä. Käsihygienian ottaminen arjen rutiiniksi on erinomaisen hyvä asia.
  • Pidä arki samanlaisena, äläkä muuta asioita, joita ei ole välttämätöntä muuttaa. Ennakoitavuus luo lapselle turvaa. Pyri kertomaan muuttuneista tilanteista, harrastuksen päättymisestä jne lapselle ajoissa.
  • Vältä uutisten katsomista lasten kanssa tai lasten nähden. Kerro mieluummin itse lapselle uusimmat kuulumiset lapsentasoisesti.
  • Etsi itsellesi joku, jonka kanssa jutella, jos olet huolissasi. Kuten mainittua, on normaalia, että aikuinenkin huolestuu epidemian vuoksi. Salli pelko itsellesi ja sanoita se turvallisessa ympäristössä, joko ystävälle, omalle perheelle tai esimerkiksi työtoverille. Älä kuitenkaan anna lasten kuulla aikuisten välisiä keskusteluja.

Ja lopuksi muistutamme, että ihmiset ovat erittäin kestäviä, myös erityistilanteissa. Kun me uskallamme puhua tunteistamme ja tulemme kohdatuksi ja kuulluksi, pääsemme yli hyvin vaikeistakin tilanteista. Pyri siis varmistamaan, että saat itse jakaa huolesi ja että lapset saavat jakaa oman huolensa vakaalle, turvalliselle aikuiselle.

Pidetään huolta toisistamme!

Lue lisää:

Share Button