Tunneaiheiset lastenkirjat

Yhteiset luku- ja keskusteluhetket luovat lämpöä ja läheisyyttä, jotka tekevät hyvää niin lapselle kuin aikuisellekin.

Lapsilla ei välttämättä ole keinoja ja välineitä käsitellä omia saati muiden tunteita, lapsilla kuitenkin on taito päästä tunteisiin käsiksi heijastamalla niitä tarinoiden kautta vanhempien avustuksella. Esimerkiksi päiväkoti-ikäisten lasten kanssa tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoittelu on turvallista aikuisten kanssa käyttäen satuja apuna.

Tunteista voi olla joskus vaikeaa puhua tai lapsen on vaikea nimetä tunteitaan. Satukirjojen avulla lapsen kanssa voi olla helpompaa ja luonnollisempaa puhua isoista ja vaikeistakin tunteista. Satu ja sen avulla sadun henkilöön samastuminen voi olla lapselle kaikenlisäksi vapauttavaa ja hoitavaa.


Kokosimme pienille lapsille (alle 7 vuotiaille) pienen kirjastollisen verran hyödyllistä luettavaa:

* Ihastuttavasti kuvitettu Jukka Hukka -kirjasarja sisältää viisi satukirjaa, jotka on suunnattu 4—7-vuotiaille. Lorumuotoiset sadut ja niiden rakastettavat hahmot auttavat käsittelemään haastavia tunteita lasten kanssa. Saduissa käsitellään muun muassa rauhoittumista, itsetuntoa, ystävystymistä, ahdistusta, pelkoa ja menetystä.

*Meini on temperamenttinen pieni ihminen. Meini ja hänen vanhempansa heräävät päivään, jossa aamiainen ei maistu, pukeminen hirvittää ja tavaroita menee rikki. Tunteet räiskyvät, mutta sängyssä iltatoimien jälkeen äiti kuitenkin sanoo: ”Kiitos, kulta, ihanasta päivästä!” Mitä päivän aikana tapahtui? Miten kamalista asioista selvittiin, ja kuinka ne muuttuivat ihaniksi? Kamalan ihana päivä on oivalluksia sisältävä mindfulness-kirja, joka toimii monella eri tasolla. Kirjan tarina kuljettaa mukanaan läsnäolon ja leikin taianomaista viestiä. Kirja antaa tunnetaitolahjoja sekä aikuisille että lapsille. Kirjan toisessa osiossa on lisäksi yksityiskohtaiset ohjeet yhdessä tehtäviin harjoituksiin, jotka on helppo ottaa käyttöön arjessa helpottamaan siirtymiä ja lisäämään rakastavaa yhteyttä aikuisen ja lapsen välillä.
– Elina Kauppila: Kamalan ihana päivä

* Räyhä Rapu on pahalla tuulella heti herätessään. Aamupala ei maistu, eivätkä leikit suju. Kaiken lisäksi Räyhä Ravun äksyily pahoittaa monen Räyhä Rapu on pahalla tuulella heti herätessään. Aamupala ei maistu, eivätkä leikit suju. Kaiken lisäksi Räyhä Ravun äksyily pahoittaa monen kaverin mielen. Onneksi Fiksu Fantti tietää, miten huonosta päivästä tehdään parempi. Tunnetaidot, jotka kehittyvät: myötäeläminen, toisten tunteiden huomioiminen sekä anteeksipyytäminen ja -saaminen.
– Ympyräiset-kirjasarja

* Kuka ulisee äänekkäästi metsässä? Se ei ole pelottava susihukka, vaan pikkuruinen pöllönpoikanen. Kaikki yritykset piristää Parku-Pöllöä epäonnistuvat. Kunpa joku vain tietäisi, miksi se ulisee! Hellyttävä ja hilpeä tarina pikkupöllöstä, jolle löytyy kuin löytyykin se yksi ainoa oikea tapa saada lohtua.
– Friester Paul: Parku Pöllö

* Miltä Sipukaisesta tuntuu? on tarkoitettu avuksi kasvattajille, jotka haluavat opettaa lapselle tunteiden tunnistamista. Lapsen kyky selvitä erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa paranee, kun hän osaa kertoa muille omat tuntemuksensa ja tunnistaa toisten ihmisten tunnetiloja. Kirjassa Sipukainen, pieni peikko, on vuoroin innostunut, iloinen, onnellinen, surullinen, syyllinen tai kateellinen. Toisinaan Sipukaista pelottaa, hävettää, inhottaa tai hän on kahden vaiheilla. Erilaisia tunteita kuvataan lapselle tuttujen arkisten tilanteiden kautta: paha mieli iskee, kun vanhemmat lähtevät risteilylle ilman Sipukaista ja kiukkukohtaus uhkaa, kun ei saakaan itse laittaa kenkiä jalkaan. Lapselle voi opettaa tunteiden tunnistamista ja niiden säätelyä siinä missä muitakin elämässä tarvittavia taitoja – onhan tunnetilojen tunnistaminen yksi ihmisen tärkeimmistä taidoista. Tekstin lomassa on tunteisiin liittyviä kysymyksiä keskustelun virittämiseksi ja loruja pienimmänkin kuulijan iloksi.
– Huikko Eeva: Miltä Sipukaisesta tuntuu?

* Äiti on taas kerran sanonut ‘ei’. Minusta se ei ole reilua. Niin hän tekee aina! Nyt minä vihastun. Kun minä suutun, muutun jättimäiseksi hirviöksi, joka tuhoaa kaiken tieltänsä. Kiukku kiehuu sisälläni ja sen on päästävä ulos. Tulinen kirja kiukusta ja suuttumisesta sekä tyynnyttelevistä käsistä ja lohduttavasta sylistä – sylistä, jossa voi turvallisesti miettiä kiukkuhirviön ilmestymistä ja yllättävää katoamista. Tulta ja tappuraa sisältävä kirja jokaiselle uhmaikäiselle ja hänen kanssaan kiukkuhirviön kohtaavalle.
– Robberecht, Thierry: Kiukkuhirviö

* Tunnetarina pienen gorillan päivästä, hajonneesta perheestä sekä siitä, mitä tunteet saavat aikaan kehossa. Kuvakirja sydänluukkuineen johdattaa lapset tunnistamaan 10 eri tunnetta ja jakamaan niihin liittyviä omia kokemuksiaan. Ville Vilkastuksen tarinaan samaistumalla lapsi voi saada kosketuksen myös omiin tukahdutettuihin tunteisiinsa. Kirja soveltuu tunnetyöskentelyyn ja käytettäväksi myös Tunnepyörän kanssa vertaisryhmissä.
– Pesäpuu ry: Ville Vilkastuksen tunneseikkailu

* Tyynimetsän tarinoita -sarjan ensimmäinen osa, Väpä Sorsa on oivaltava tarina ennakkoluuloista ja yhteisön hyväksynnän ulkopuolelle jäämisestä.
– Susanna Olkinuora: Väpä Sorsa

* Kissa Killiä kiukuttaa niin vietävästi. Elämä uhkaa mennä aivan hullunmyllyksi, kun siivouskomerosta kurkistaa pieni tonttu, joka antaa Killille pienen pussin, sanoo ”Kiukku pussiin puhalla, sitten pam-pam-pamauta!” ja katoaa. Killi puhaltaa kiukkunsa pussiin ja kas, jo hellittää!
Killi ei kuitenkaan pamauta pussia, vaan lähtee etsimään lisää kiukkua, jotta saataisiin vielä hienompi pamaus. Kiukkua ja kiukutteluahan löytää joka puolelta, joten pussista kasvaa melkoisen iso. Mitä oikein tapahtuukaan, kun se lopulta pamautetaan?
Kirja on hyvää käytännön tunnekasvatusta: suuttuminen kuuluu asiaan, tunteitaan ei pidä padota, mutta lopuksi on pystyttävä sopimaan riidat, hautaamaan kiukut ja halaamaan päälle. Näin laadukasta kirjaa on mukava lukea sille omalle pikku kiukkupussille.
– Tuula Korolainen: Kissa Killin kiukkupussi

Tutustu myös näihin eri-ikäisille lapsille kirjoitettuihin kirjoihin, jotka ovat tunnetaitojen opettelua tukevia:
* Mervi Juusola: Tunteiden aakkoset
* Kreeta Onkeli: Selityspakki
* Satu Kontinen: Mo-koma-ki!: mikä tunne
* Eppu Nuotio: Näin pienissä kengissä
* Mari Kujanpää – Minä ja Muro
* Anna Härmälä: Suruposki
* Tove Appelgren & Salla Savolainen:Vesta-Linnea kuunvalossa
* Anneli Kanto: Viisi villiä Virtasta -kirjasarja
* Lena Frölander-Ulf: Minä, Muru ja metsä MYÖS RUOTSINKIELISENÄ!
* Aino ja Ville Tietäväinen: Vain pahaa unta
* Ville Tanttu: Tiikerisydän
* Lauri Hirvonen: Tuulentaittaja
* Katri Kirkkopelto: Piki
* Hellevi Salminen: Kuinka pikku Täplästä tuli iso koira?
* Miikka Pörsti: Kaikkien juhla
* Laura Lähteenmäki: Marenkikeiju
* Susanna Alakoski: Päivän Harri
* Ninka Reitu: Sinä olet superrakas
* Tittamari Marttinen: Välituntirakkautta : 13 tarinaa rakkaudesta
* Lucy Scharenbergi: Tänään ei riidellä
* Johanna Venho: Linnunmaitoa kainalokanoille
* Katri Tapola: Satu joka oli totta
* R. J. Palacio: Ihme

Lisäksi tutustumisen arvoisia tunteita käsitteleviä teoksia löytyy yhteistyötaholtamme Tunnetaitoja lapselle useita erilaisia sarjoja.

Share Button