Tunneaiheisia artikkeleita

Olemme keränneet listan viimeaikaisista artikkeleista, joissa käsitellään tunnetaitoja jostain näkökulmasta. Antoisia lukuhetkiä!

Neuvoja tunnetaitojen opettamiseen

Iltalehti: Kasvatuskouluttaja Liisa Ahonen: “Lapsen vahvoihin tunteisiin vastattava aina empatialla”
Neuvoja ja ohjeita mm. siihen, miten tunnekuohussa oleva ja ei-toivotusti käyttäytyvä lapsi tulisi kohdata. Vinkkejä myös levottoman tai vetäytyvän lapsen kanssa toimimiseen.

Mielenterveysseura: Vuorovaikutustaitoja voi oppia
Käytännöllisiä ohjeita tunne- ja vuorovaikutustaitoihin.

YLE: “Poikien nokittelukulttuurissa on vaikea olla oma itsensä” – Käytännön vinkkejä kasvattajille siitä, miten “poikakoodi” puretaan
Kulttuuri puskee poikia tietynlaisiin rooliodotuksiin ja käyttäytymään tietynlaisen poikakoodin mukaisesti. Poikakoodin purkamiseksi tarvitaan mm. sukupuolierottelun lopettamista sekä enemmän tunne- ja ihmissuhdetaitojen opetusta.

HS: Lasten on usein vaikea käsitellä kiukkua, surua ja ahdistusta – Vanhemmat haluavat opettaa lapsille nyt tunnetaitoja, ja avuksi löytyy varta vasten räätälöityjä kirjoja
Tunnekasvatuksen tärkeydestä ja Jukka Hukka-kirjojen synnystä.

YLE: Miksei meille koulu opettanut tätä? Nykylapset oppivat tunnistamaan miltä toisesta tuntuu
Tunnetaitojen opettamisen merkityksestä. Avattu opetussuunnitelman ja koulun näkökulmasta, sekä annettu käytännön vinkkejä.

HS: Älä tee tätä virhettä, kun lapsi kertoo tunteistaan – Asiantuntija antaa viisi vinkkiä: Näin opetat lastasi tunnistamaan tunteita
Tunnekasvatuksesta yleisesti ja käytännön keinoja, miten lapsia voi auttaa tunteidensa tunnistamisessa. Artikkelissa on myös testattu Tunnehetket-kirjaa.

Tunne&Taida: Tunnetaitoja vahvistetaan korjaavien vuorovaikutuskokemusten kautta – näin neurotiede sen vahvistaa
Artikkeli, joka ihmisen hermoston toimintaan tukeutuen selittää mm. sen, miksi tunnekuohussa ja aggressiivisesti käyttäytyvälle lapselle tulisi tarjota emotinaalista turvaa eristämisen sijaan.

YLE: Äiti räyhää ja isä piilottaa pelkonsa – monien vanhempien tunnetaidot ovat hukassa ja malli periytyy lapsille
Tunnetaitokouluttaja Anne-Mari Jääskinen kertoo tunnetaitojen merkityksestä ja antaa käytännön työkaluja aikuisten tunnetaitojen kehittämiseen.

Tunnekasvatuksen sudenkuoppia

Kodin kuvalehti: “Ei noin pienestä kannata itkeä!” ja viisi muuta vanhempien yleistä lausetta, joista psykologi varoittaa
Esittelee yleisiä vanhempien arjen kiireessä tekemiä tai sanomia lauseita, joilla on suuri merkitys tunnekasvatuksessa. Laittaa miettimään omaa puhetyyliään ja kyseenalaistamaan omasta lapsuudesta periytyneitä lausahduksia.

YLE: “Ei noin ison pojan tarvitse itkeä” – ahtaat sukupuoliroolit kasvattavat poikia väkivallan kulttuuriin
Pojille tunteiden näyttäminen on perinteisesti ollut yhteiskunnassamme vähemmän hyväksyttyä. Artikkeli kertoo tämän asetelman haitallisuudesta ja poikien tunnekasvatuksen tärkeydestä.

Helsingin uutiset: Onko teilläkin tämä tuttu keino käytössä lasten kiukutteluun? Asiantuntija: Ei mitään hyötyä ja jopa vahingollista
Tunnetaitojen merkityksestä, rangaistusten haitallisuudesta ja vinkkejä vanhemmille.

Vinkkejä aikuisen omien tunnetaitojen kehittämiseen

Ihana perhe: Kun rusinat hyökkäsivät kimppuuni eli miten vanhemman aivot tulkitsevat tilanteita väärin
Käytännön ohjeita siihen, mitä aikuinen voi tehdä kun hermot meinaavat mennä.

Tunne&Taida: Emotionaalinen turvattomuus astuu paikalle kun lapsen kokemus mitätöidään
Emotionaalisessa turvattomuudessa on kyse kokemuksesta, ettei riitä, kelpaa tai tule hyväksytyksi sellaisena kuin on. Apua aikuiselle ymmärtämään omia toimia ja reaktioita, sekä muuttamaan niitä.

Maaret Kallio – Lujasti lempeä: Tunteeseen pysähtymällä voi vahvistaa mieltään ja hyvinvointiaan
Tunteiden tunnistamisesta, säätelystä ja torjumisesta, sekä Tunnepysäkki -harjoituksesta.

HS: Häpeä voi olla turha tunne ja sosiaalisessa mediassa jaellaan häpeärangaistuksia mielivalaisesti – Asiantuntija kertoo, miten tilanteesta selviää
Tietoa häpeän tunteen taustoista, ja keinoja sen käsittelyyn.

Takaisin Lempeän kasvatuksen viikon pääsivulle

Share Button