Fanni ja levoton liikeri

fanni ja levoton liikeri

FANNI-TUNNETAITOSARJA

Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston, Kumma-kustannus, 2020.

Lapsille, lapsiperheille ja lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille suunnattu Fanni-tunnetaitosarja (Kumma-kustannus) on ilmestyttyään löytänyt tiensä monen lapsiperheen kotiin. Sarjan ovat kirjoittaneet lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneet psykologit Heidi Livingston ja Julia Pöyhönen. Kirjan ihastuttavan kauniista ja lämminhenkisestä kuvituksesta puolestaan vastaa Linnea Bellamine.

Viidestä kirjasta ja tunnetaitokorteista koostuvan sarjan tarkoituksena on tutustuttaa lasta erilaisiin tunteisiin, auttaa lasta oppimaan säätelemään omia tunteitaan ja tulemaan toimeen niiden kanssa. Fanni-norsusta ja tämän ystävistä kertovien tarinoiden lisäksi kirjoista löytyy aikuisille suunnattu luku, jossa lukija saa tietoa tunnetaidoista, sekä tehtäväosio, joka sisältää tehtäviä pääasiassa lapsen kanssa pohdittavaksi, mutta myös aikuiselle yksinään mietittäväksi. Sarjan materiaaleja suositellaan yli 4-vuotiaille lapsille, ja niitä voi käyttää niin yhden lapsen kuin lapsiryhmänkin kanssa.

Jokainen Fanni-kirja alkaa jo ensimmäiseltä aukeamalta pienen ja tunteellisen Fanni-norsun sekä tämän ystävien, Ralf-liikerin ja mustajoustenkaksosten Lillin ja Lennin esittelyllä. Kirjojen lopusta puolestaan löytyy sarjan kirjoittajien esittely sekä kuva Vinhavaarasta, jossa tarinan ystävykset asuvat.

Sarjan tuoreimmassa teoksessa Fanni ja levoton liikeri jatketaan tunnesäätelyyn perehtymistä. Kirjan tarkoituksena on auttaa lasta oppimaan rauhoittumaan kehollisten rauhoittumistapojen avulla. 

Syntymäpäiviään viettävä Ralf-liikeri odottaa innolla ja jännittyneenä iltaa. Auringon laskiessa leijonat kerääntyvät vanhan perinteen mukaisesti laaksoon karjumaan, ja isäleijona on luvannut ottaa Ralfin ensimmäistä kertaa mukaansa. Aamiaisen jälkeen Ralf lähtee ulos kuluttamaan aikaa ja tapaa lammen rannalla ystävänsä Fannin, Lillin ja Lennin, joilla on syntymäpäiväsankarille lahjoja. Jännitys saa Ralfin kuitenkin käyttäytymään levottomasti, ja uudet lahjat menevät rikki. Äitikengurun kanssa paikalle saapuva Vili-kenguru neuvoo ystävyksille kenguruhengitystä, jonka tarkoituksena on auttaa rauhoittumaan. Kenguruhengityskään ei ensiyrittämältä ole aivan helppoa, mutta onneksi Lenni keksii keinon, jonka avulla harjoittelu sujuu paremmin! Tarinan edetessä selviää, oppiiko Ralf hillitsemään jännitystään iltaan mennessä. 

 

Ralf keskittyy, ottaa keuhkonsa täyteen ilmaa ja puhaltaa oikein hitaasti ja tarkasti. Häkeltyneenä hän seuraa, kuinka voikukan haivenet leijailevat hitaasti tuulen mukana kuin pienet laskuvarjot.

Kuten muidenkin kirjojen, myös sarjan viimeisen kirjan tieto-osio alkaa perusasioita kertaavalla aukeamalla. Sen jälkeen osiossa käsitellään sitä, kuinka tunteet tuntuvat kehossa ja ohjaavat ihmisen toimintaa, sekä sitä, miksi omia tunteita ja kehon reaktioita kannattaa opetella tunnistamaan. Samalla muistutetaan, että vaikka omia tunteitaan ei voi hallita, voi niitä pyrkiä rauhoittamaan ajatusten ja toimintojen avulla.

Seuraavaksi luvussa keskitytään vireystilaan ja sen säätelyyn. Jokaisen ihmisen vireystila vaihtelee päivän aikana alivireyden, optimaalisen vireyden ja ylivireyden välillä. Omaa vireystilaansa on kuitenkin mahdollista oppia säätelemään. Tekstistä lukija saa tietoa vireystilasta, vireystilaan vaikuttavista tekijöistä ja siitä, miten erilaiset vireystilat näkyvät. Lukija oppii, millaisia vaatimuksia tavallinen arki lapsen vireystasolle aiheuttaa ja miksi siirtymätilanteet usein saavat lapsen levottomiksi. Aikuista kannustetaan pohtimaan lapsen vireystilaa, ja hän saa vinkkejä siihen, kuinka voi auttaa lasta säätelemään vireyttään. Osuuden lopussa käydään vielä lyhyesti läpi sitä, kuinka lasten vireystila vaikuttaa lapsiryhmässä ja kannustetaan aikuisia pohtimaan koko ryhmälle sopivia aktivoimis- tai rauhoittamiskeinoja. 

 Ylivireyden ja tunnekuohujen keskellä niin lasta kuin aikuistakin voivat auttaa keholliset rauhoittumiskeinot. Kirjasta löytyykin kattava lista eri aisteja hyödyntäviä tapoja rauhoittua. Näitä tapoja ovat esimerkiksi tuntoaistia hyödyntävä kylpy tai suihku, näköaistiin liittyvä luontokuvien katseleminen ja kuuloa hyödyntävä rauhoittava musiikki.

Tietoa tunnetaidoista-jakson loppuosassa paneudutaan vielä syvähengitykseen. Lukija saa tietoa syvään hengittämisestä ja sen vaikutuksista ja pääsee testaamaan syvähengityksen tehokkuutta. Lapsen kanssa syvähengitystä voi harjoitella kenguruhengityksen avulla. Kirjassa kerrotaan, milloin lapsi hyötyä kenguruhengityksestä ja kannustetaan aikuista itseäänkin käyttämään kenguruhengitystä lapsen kanssa ollessaan. 

Aikuisen on hyödyllistä tunnistaa, milloin lapsi on yli- tai alivireinen ja minkälaiset olosuhteet yleensä edeltävät optimaalista vireystilaa.

Lopuksi kirjassa päästään vielä tehtävien kimppuun. Tuttuun tapaan tehtävät aloittaa tarinaporina, jonka jälkeen päästään yhdistämään kehon reaktioita tunteisiin ja piirtämään, missä, millaisina ja miten tunteet tuntuvat kehossa. Tehtäväosiossa myös harjoitellaan hengittämistä Vili-kengurun opastamana, ja saadaan tietää, mitä ovat Ralfin rauhoittumistassu, Fannin taikapullo ja Lillin keskittymiskaveri, ja miten ne voivat auttaa rauhoittumisessa. Lopuksi tehdään vielä oma rauhoittumissuunnitelma ja keksitään esimerkiksi omalle perheelle yhteishenkeä kohottava “karjahdus”.

Aikuisille suunnattuja tehtäviä kirjasta löytyy neljä kappaletta. Aikuinen pääsee opettelemaan oman vireystilansa tunnistamista ja säätelemistä sekä pohtimaan lapsen vireystilaa ja sitä, kuinka voi auttaa lasta vireystilansa säätelemisessä. Aikuista myös kannustetaan tarkastelemaan omia tunnesäätelykeinojaan ja harjoittelemaan syvähengitystä.  




Julkaistu osana vuoden 2022 joulukalenteria.