Hyvän vanhemman salaisuus

Hyvän vanhemman salaisuus

Julia Pöyhönen & Heidi Livingston, Tuuma-kustannus, 2023. 
Kuvitus: Jenni Kuhalainen

Nykykulttuurissa vanhemmuuden vaatimukset ovat älyttömän korkealla. Uutta suositusta ja ohjetta tulee koko ajan kaikkiin mahdollisiin asioihin ruokailusta ja liikunnasta aina kenkiin ja polkupyöriin. Yhä useampi vanhempi pohtii varmasti sisimmässään: riitänkö minä, olenko minä tarpeeksi hyvä vanhempi lapselleni? Omalle tavalleen olla vanhempi ei ole helppoa löytää tukea ja luottoa siihen, että minä riitän. 

Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston ovat perheiden tukemiseen, lapsen kehitykseen ja tunnetaitoihin erikoistuneita psykologeja, joiden motto on: luotettava psykologinen tieto kuuluu kaikille! He ovat luoneet laajaa suosiota saaneen
Fanni Emotions -tuoteperheen, jonka tavoitteena on tehdä tunnekasvatuksesta mahdollisimman helppoa. Kevään aikana heiltä on julkaistu uusi kirja: Hyvän vanhemman salaisuus.

On lukemattomia erilaisia tapoja olla hyvä vanhempi. Hyvä kysymys on, miksi hyvästä vanhemmuudesta ei puhuta enempää? Miksi vanhemmilta vaaditaan enemmän ja enemmän, eikä kerrota – hei, olet hyvä juuri noin. Vanhemmuus on varmasti yksi elämämme monimutkaisimmista rooleista. Vanhemman mieli täyttyy herkästi todellisista ja kuvitteellisista odotuksista ja vaatimuksista. Keskustelu hyvästä vanhemmuudesta typistyy nopeasti vertailuun erilaisista teoista ja valinnoista.

Kirja on helppolukuinen, sinun ei tarvitse olla kasvatusalan tai psykologian ammattilainen ymmärtääksesi kirjaa. Kirja jakaantuu viiteen osaan, joissa kaikissa käsitellään selkeästi yhtä kokonaisuutta. Kirjan kuvituksesta vastaa suosittua Instagram tiliä, Perheenvarsi pitävä Jenni Kuhalainen. Sarjakuvamainen kuvitus on taattua laatua jokaista kuvaa myöten! Kirja kertoo jo heti alkuvaiheessa, mikä on hyvän vanhemman salaisuus. 

Lapsenlukutaito

Ensimmäinen luku keskittyy lapsenlukutaitoon. Vanhemmuus on yksi elämämme monimutkaisimmista rooleista. Perhekoko on Suomessa pienentynyt radikaalisti lyhyessä ajassa ja yhteisöllisyys vähentyy koko ajan. Siinä missä aiemmin koko suku tai naapurusto on kasvattanut ja hoivannut lapsia yhdessä, nyt vastuu kasvatuksesta on kokonaan yhden tai kahden aikuisen hartioilla. Ei ihme, että vanhemmat uupuvat ja väsyvät. Kirja tarjoaa itsemyötätuntoa ja lohtua vanhemmuuden paineiden keskellä painivalle. Yksinkertaisia lauseita, jotka herättävät paljon ajatuksia.

 Lapsesi ei ole kasvatustyösi tulos. 

Käyttäytyminen

Kirjan toisessa luvussa paneudutaan käyttäytymiseen. Lapsen käyttäytymiseen kulminoituu paljon paineita ja odotuksia. Lapsen käyttäytyminen voi aiheuttaa vanhemmassa paljon neuvottomuutta, huolta ja jopa häpeää. Usein vanhempi myös tekee lapsen käyttäytymisen pohjalta tulkintoja omasta onnistumisestaan kasvattajana. Olenko huono vanhempi, kun minun lapseni ei istu ravintolassa hiljaa paikoillaan odottamassa ruokaansa toisin kuin naapuripöydän lapsi? (Vastaus: Et. Ravintolassa paikoillaan istuminen kertoo todennäköisesti lapsen temperamentista ja lapsen sen hetkisestä mielentilasta, ei kasvatuksesta.) Kirja selittää hyvin ymmärrettävällä tavalla taustoja käyttäytymisen takana sekä kuvailee tempramenttia hyvin. Kirja antaa mahdollisuuden pohtia niin omaa kuin omien lasten temperamentteja. 

Tunteet

Kirjan kolmas luku keskittyy tunteisiin. Kirjassa käydään läpi tunteita ja niiden aiheuttamia kehollisia reaktioita – miten tunteet vaikuttavat ajatuksiin ja käyttäytymiseen. Kirjassa käydään selkeällä tavalla läpi niin vanhemman kuin lapsen tunnetaitoja ja se tarjoaa tiiviissä paketissa paljon tietoa aiheesta. Kirja herättelee pohtimaan yhtä mielestäni hyvin konkreettista asiaa, “olen aina rauhallinen ja rakentava kaikkien kanssa. Paitsi lasteni.” Kuulostaako sinustakin tutulta? ON tyypillistä, että lapset saavat vanhemmissaan aikaan joukon äärimmäisiä tunteita. Mistä tämä sitten johtuu? Suuria ja hallitsemattomia tunteita kokevien lasten kanssa eläminen päivästä toiseen vaikuttaa moneen meistä siten, että alamme myös itse tuntea suuria ja hallitsemattomia tunteita. Vanhemmuuden voimakkaisiin tunteisiin liittyy vahvasti myös vastuu. Vastuu on vanhemman ja lapsen väliselle suhteelle ominainen piirre. Vastuu herättää myös näitä voimakkaita tunteita. Kirjassa olevat selkeät kuvat helpottavat monimutkaisien  asioiden hahmottamista.

Tarpeet

Kirjallisuudessa on vain vähän suomenkielisiä teoksia, joissa puhuttaisiin tarpeista. Tunnetaitomateriaaleja on paljon mutta tarpeita on käsitelty vähemmän. Tässä kirjassa tarpeet tuodaan selkeästi esiin. Tarpeet ohjailevat toimintaamme syntymästä saakka ja niillä on merkittävä rooli tunteiden taustalla. Kirjassa esitellään lapsen kehityksen ja vanhemmuuden kannalta kaikkein keskeisimpiä tarpeita, kuten kehotarpeet, turvatarve, yhteystarve, arvostustarve ja itsenäisyystarve. Vanhemmuus on hyvin kokonaisvaltaista ja tarpeet liittyvät monella tapaa kokemukseen vanhemmuudesta. Omat tarpeet jäävät erityisesti pikkulapsiaikana herkästi vähälle huomiolle, mikä saattaa laimentaa kokemusta elämän merkityksellisyydestä. Vanhemman on tärkeä pohtia, miten elämä tuntuisi merkitykselliseltä ja miten omat tarpeet täyttyisivät silloinkin, kun pitää huolta muiden tarpeiden täyttymisestä. Mielestäni tarveosuus oli kirjan parasta antia, suosittelen sen lukemista ihan kaikille! 

Keskity siihen, mihin voit vaikuttaa

Kirjan viimeisessä luvussa keskitytään pohtimaan, että oman näkökulman muuttaminen saattaakin olla se avain hyvään vanhemmuuteen. Hedelmällisin tapa ohjata lapsen käyttäytymistä rakentavaan suuntaan on ottaa huomioon lapsen tunteet ja tarpeet. Kaikista helpoin on vaikuttaa omaan toimintaasi ja tapaasi suhtautua asioihin, ei siihen, miten lapsi toimii. 

Kirja ylittää kaikki odotukset ja tarjoilee niin mahtavassa paketissa vanhemmuuden salaisuuden, että tämän kirjan toivoisi päätyvän jokaisen vanhemman lukulistalle. 



Julkaistu 5/2023. 

lkv logo