Lauantai 12.5. – häpeä

Lauantaina 12.5. on häpeäntunteen päivä. Siinä kun syyllisyys liittyy johonkin mitä olemme tehneet, häpeä koskee koko itseä, minuutta. Esimerkiksi se, ettei pysty täyttämään muiden odotuksia, voi synnyttää häpeää. Silloin tuntee olevansa riittämätön, epäonnistunut ja vääränlainen.

Ymmärtääksemme häpeää paremmin, kurkistetaan, mitä tarpeita (lapsen) häpeän tunteen taakse voi piiloutua:

Sama pdf-tiedostona

Puheenjohtajamme Petra Masko haastatteli lastenpsykiatri, THL:n erityisasiantuntija Jukka Mäkelää. Mäkelä toteaa mm. seuraavia asioita:

  • Yhdessä aikuisen kanssa jaetut tunnekokemukset muodostuvat lapsella hallittavissa oleviksi tunteiksi. Jos lapsi jää tunteen kanssa yksin, jäävät tunteetkin hallitsemattomiksi. Siksi tunnetaidot kehittyvät ainostaan yhteydessä toisiin.
  • Vauvan ja lapsen itku kertoo siitä, että lapsi on hädässä ja tarvitsee jonkun varmistamaan elämän jatkuvuuden ja antamaan sanat tilanteelle. Siksi aikuisen empaattinen läsnäolo ja tunteiden sanoittaminen on tärkeää.

Oletko jo huomannut artikkelikokoelmasta tämän mainion artikkelin? Siinä puhutaan yhteyden merkityksestä ja selitetään ihmishermoston toimintaa nimenomaan siitä näkökulmasta, kuinka lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisia auttamaan heitä tunnetiloissaan hermoston eri tasoille: Tunne&Taida: Tunnetaitoja vahvistetaan korjaavien vuorovaikutuskokemusten kautta – näin neurotiede sen vahvistaa

Viestintätiimiläisemme Sonja johtaa meitä blogissa taas tarkkanäköiseen itsetutkiskeluun. Tällä kertaa aiheena on päivän teeman mukaan häpeä, ja häpeän tunnetta kohtaan kehittämämme defenssit eli sisäiset puolustuskeinot.

Miten lasta sitten voi suojella häpeältä? Aikuinen voi käyttää kommunikoidessaan lapsen kanssa minä-viestejä sinä-viestien sijaan. Tällöin huomio keskittyy aikuisen toiveeseen tai pyyntöön, eikä siihen mitä lapsi teki väärin.

Kaikkiin tilanteisiin minä-viestit eivät tunnu luontevalta, mutta silloinkin lasta voi ohjata positiivisen kautta. Tämän päivän kuvataulussa on esitetty vaihtoehtoja EI-sanalle.

Sama pdf-tiedostona

Facebookissa on arvonnassa yhteistyössä PS-kustannuksen kanssa eilen esittelyssä olleet Jukka Hukka tunnekortit!

Tutustu edellisen päivän materiaaliin: 11.5. perjantai – helpotus
Siirry seuraavan päivän ohjelmaan: 13.5. sunnuntai – ylpeys
Teemaviikon pääsivulle

Share Button