Lempeä unirytmien muuttaminen Jay Gordonin mukaan

  • Tämä Dr. Jay Gordonin menetelmä sopii yli vuoden ikäisen lapsen unirytmien muuttamiseen. J. Gordon ja Kiintymysvanhemmuusperheet ry eivät suosittele minkäänlaisia unikouluja alle vuoden ikäisille vauvoille.
  • Menetelmää toteutetaan 10 yön ajan kolmen ja neljän yön jaksoissa.
  • Tavoitteena on saada lapsi nukkumaan öisin 7 tunnin yhtämittainen jakso, jolloin lasta ei imetetä (muutoin imetys voi jatkua normaalisti). 7 tuntia on sopiva yhtäjaksoinen yöpaasto yli vuoden ikäisille.
  • Lasta ei jätetä yksin itkemään vaan läheisyyden avulla totutetaan hänet vähitellen nukahtamaan ja nukkumaan ilman vanhemman apua ja imetystä.
  • Tässä tekstissä puhutaan imettämisestä, mutta luonnollisesti menetelmää voi toteuttaa samalla tavalla myös pulloruokitun lapsen kanssa.
  • Gordon suosittelee unirytmien muuttamista perhepedissä tai ainakin siten, että lapsi nukkuu vanhempien kanssa samassa huoneessa.

Ennen aloittamista
Älä yritä tehdä muutoksia lapsen nukkumiseen kenenkään muun suosituksesta, jos itse olet tyytyväinen nykytilanteeseen! Oikean, itsellesi sopivan ajankohdan valitseminen on äärimmäisen tärkeää.

On tärkeää, että molemmat vanhemmat ovat samaa mieltä siitä, että nukkumiseen halutaan tehdä muutoksia, ja olette valmiita päättäväisesti noudattamaan sääntöjä saavuttaaksenne tavoitteen eli 7 tunnin unijakson, vaikka lapsi aluksi protestoi. Voi olla hyvä ajatus myös varoittaa naapureita siitä, että tulevina öinä teiltä voi kuulua meteliä.

Selitä lapselle, miksi haluat tehdä nukkumiseen muutoksia. Hän ymmärtää koko ajan enemmän ja hyväksyy sen, että 7 tuntia yössä nukutaan, kun muina aikoina saa riittävästi läheisyyttä ja hänen tarpeisiinsa vastataan.

Lapsi todennäköisesti itkee ja protestoi, koska ei pidä uusista säännöistä. Tämä menetelmä ei kuitenkaan traumatisoi lasta eikä aiheuta hänelle turvattomuuden tunteita, kun olet koko ajan lähellä ja luot turvaa ja lohtua muilla tavoin kuin imettämällä. Lapsi saattaa itkeä 10 minuuttia kerrallaan tai jopa tunnin tai ylikin, ja itkun kuunteleminen on vaikeaa, mutta luota siihen, että menetelmä toimii. Rakkautta ja läheisyyttä saanut lapsi, joka on nukkunut perhepedissä vuoden tai pidempään hyötyy lopulta eniten siitä, että vanhemmat saavat nukuttua paremmin.

Jos tämän menetelmän toteuttaminen ei sittenkään tunnu oikealta juuri nyt, kuuntele vaistojasi! Voit koska tahansa lopettaa ja kokeilla esim. parin kuukauden kuluttua uudelleen.

Unirytmien muuttaminen
Valitse parhaaksi katsomasi seitsemän (7) tunnin yhtäjaksoinen uniaika. Näissä ohjeissa se on klo 23-6, mutta se voi olla myös hieman erilainen. Noudata menetelmän sääntöjä valitsemastasi kellonajasta eteenpäin.

Ennen klo 23:a lapsi saa nukahtaa rinnalle. Valitun uniajan aikana (tässä klo 6-23) säännöt vaihtuvat hieman 3-3-4 yön jaksoissa. Aamulla (klo 6 eteenpäin) palataan normaaleihin
rutiineihin.

Tästä eteenpäin…
Tämän 10 yötä kestäneen jakson jälkeen voit halutessasi edelleen nukuttaa lapsen rinnalle. Aina kun lapsi herää, rauhoittele hänet takaisin uneen kevyellä kosketuksella ja rauhallisella puheella. Tätä voi joutua jatkamaan vielä kolme tai neljä yötä, joskus vielä viikon tai pidempäänkin. Sen jälkeen heräily todennäköisesti loppuu. Lapsi on oppinut, että häntä edelleen rakastetaan yhtä paljon ja että hän hänen tarpeisiinsa muutoin vastataan koko päivän ajan, mutta hän joutuu luovuttamaan seitsemän tuntia yöstä vanhemmilleen ja perheelleen nukkumista varten.

Poikkeustilanteet
Jos matkustatte tai lapsi sairastuu tai olosuhteet muuten vaativat, että lapselle annetaan yöllä enemmän läheisyyttä ja huomiota, se on OK. Voit pitää lasta lähellä, imettää ja kantaa häntä keskellä yötä niin paljon kuin tarvitsee. Sen jälkeen totutelkaa takaisin uuteen rytmiin 1-3 yön ajan.