Sisarussuhteet

Tänään paneudumme sisarussuhteisiin. Sisarussuhteet ovat yleensä ihmiselämän pisimpiä ja merkittävimpiä ihmissuhteita. Miten sisarussuhteet muotoutuvat ja miten vanhemmat voivat tukea lastensa sisarussuhteita? Sisaruudessa on tutkimusten mukaan kiinteästi läsnä kaksi puolta: auttaminen ja kilpailu. Auttaminen selittyy, ainakin osittain, sisarusten kanssa jaettuihin samoihin geeneihin. Kilpailu taas on yhteydessä sisarusten kanssa jaettuihin vanhempiin sekä heillä käytössä oleviin rajallisiin resursseihin. 

Sisaruussuhteen tukeminen ja vuorovaikutuskeinojen opettaminen on tärkeää, jotta sisarusten riitely ei olisi jatkuvaa ja he oppisivat yhdessä neuvottelutaitoja. Vanhempien on välillä hyvä pysähtyä miettimään, kuinka he vahvistavat suhdettaan jokaiseen lapseen yksilönä ja kuinka jokainen lapsi tuntee tulevansa tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kohdelluksi. Lasten saadessa säännöllisesti tukea ja hoivaa vanhemmiltaan, pystyvät he osoittamaan sitä helpommin myös sisaruksilleen. Sisarussuhde tarjoaa parhaimmillaan mahdollisuuden harjoitella tärkeitä taitoja: neuvottelua, jakamista, lohduttamista, riitelyä, huomioon ottamista, anteeksi antamista ja saamista, hoivaamista sekä puolensa pitämistä.

Torstain podcastissa ääneen pääsevät yhdistyksen vanhat puheenjohtajat Petra Masko ja Annika Rintamäki, jotka kokemuksen tuomalla viisaudella kertovat, voiko vanhempi tukea sisarusten välistä myönteistä suhdetta. Onko joskus ihan ok, että sisarukset eivät oikein tulekaan toimeen? Pohdinnan aiheena on myös jatkuva riitely ja sen normaalius lapsiperheissä. Kuuluuko riitely sisarussuhteeseen ja jos kuuluu, niin millä sen voi selittää? Podcastissa kerrotaan myös helpoimpia ratkaisuja jatkuvaan riitelyyn. 

Päivän blogiteksteissä pohditaan sisarussuhteita: miten tukea sisarussuhdetta ja mitä tapahtuu, kun perhe kasvaa ensin kaksi- ja sitten kolmilapsiseksi. 

Lastenkirjaesittelyistä löydät kirjan suuresta muutoksesta eli sisaruksen saamisesta, sisarusten riitelystä ja bonussisaruudesta.
Kirjaesittelyssä tänään Vanhin, nuorin vai katraan keskeltä: Miten paikka sisarussarjassa vaikuttaa elämääsi? 

Aiemmin ilmestynyt kirjaesittely Laura Markhamin kirjasta:
”Happy siblings” antaa edelleen uutta ajateltavaa erityisesti tuoreille sisarusten vanhemmille. Päivän tietoisku kysyy, kuinka helpottaa sisarusten välisiä ristiriitoja. Aiemmin ilmestynyt blogi neuvoo toimivia tapoja ratkoa ristiriitoja sisarusten välillä.

 

podcast

Tänään ääneen pääsevät yhdistyksen vanhat puheenjohtajat Petra Masko ja Annika Rintamäki.

Arvonnat ja jäseneksi liittyminen

Huomasithan, että meillä on teemanviikon kunniaksi jäsenkampanja ja paljon erilaisia arvontoja Facebookissa ja Instgramissa!

Liity jäseneksi.

#lempeänkasvatuksenviikko2023 #vahvuutenavuorovikutus

lkv logo

Muistathan seurata meitä myös somessa: