Prinsessa Ruuti

Kati Ranta, Viestintätoimisto Pilkku, 2021.

Prinsessa Ruuti on moderni lastenkirja. Tarinassa tartutaan moniin tärkeisiin teemoihin kuten tunnetaitoihin, vihan käsittelyyn, siihen mitä tyttöjen ja poikien kuuluu tehdä ja miltä näyttää (sukupuoliroolit), miksi ei aina saa uusia tavaroita kuten naapurin prinsessa (kestävä kulutus) ja kerrotaan erityisprinssistä (erityislapsi). Omaan makuun tarinassa on jo vähän liikaa erilaisia teemoja, mutta lapsikuulijat olivat innoissaan tarinasta. 

Iltasaduksi kirja on aika pitkä, mutta sen voi kätevästi nopeuttaa lukemalla jokaiselta aukeamalta löytyvän selkokielisen tekstin. Tämä on loistojuttu, että kirjassa huomioidaan erityiskuulijat ja -lukijat selkokielellä. Harvassa lastenkirjassa erityislapset näyttäytyvät päähenkilöinä, mutta tästä kirjasta löytyy erityisprinssi. Näkökulma on sisaruksen: kuinka sisarukset ärsyttävät toisiaan. Tämä on universaali teema ilman erityisyyttäkin. Erityisen hedelmällinen kirja varmasti on sisarussuhteen keskustelujen aloittamiseen, mikäli sisaruksella on erityisyyttä. Kirjailijalla on kehitysvammainen lapsi, mutta erityisyyttä ei kirjassa määritellä tarkemmin.

 

Prinsessa Ruuti ei halua harjata hiuksia ja taistelee sitä vastaan, että tyttöjen on harjattava hiukset ja poikien ei. Lisäksi naapurin prinsessa saa aina uusia mekkoja ja peruukkeja, mutta Ruuti ei. Äiti ja erityisprinssi ärsyttävät ja tulenlieskat lentelevät kun prinsessa Ruuti suuttuu. Juoni on jännittävä ja poukkoileva ja polveileva, mutta pitää otteessaan ja yllättää loppuratkaisuun asti.

Suosittelen kirjaa luettavaksi kaikille lapsille. Kirjan avulla voi käsitellä monta teemaa ja keskustella lasten kanssa kirjan herättämistä ajatuksista.



– Pia Kosonen 




Julkaistu osana vuoden 2022 joulukalenteria.