Sarah Ockwell-Smith, Platkus Books, 2020.
Tämä unen raamatuksikin tituleerattu kirja antaa tietoa paitsi normaalin unen fysiologiasta ja uneen liittyvistä erityispiirteistä ympäri maailman, myös ikäkausittaisista unen ominaisuuksista, aina vastasyntyneestä viiden vuoden ikään.
Kirjailijalla, brittiläisellä Sarah Ockwell-Smithilla on kattava koulutus psykologiasta, opettamisesta, tutkijan työstä, vauvahieronnasta, psykoterapiasta ja doulaamisesta. Lisäksi hän on neljän lapsen äiti ja kiintymysvanhemmuuden kannattaja.
Kirjassa on erittäin lempeälinjainen, lapsentahtinen ja lapsen kehitystä ymmärtävä ote. Lisäksi siinä oikaistaan runsaasti uneen liittyviä myyttejä ja kerrotaan esimerkiksi unitaantumista ja eroahdistuksesta.
Alla muutamia kiinnostavia faktoja kirjasta:
- Erään tutkimuksen mukaan vauvat joita kannettiin (kantovälineessä) olivat merkittävästi vähemmän itkuisia kuin ne keitä ei kannettu.
- 6-12 kuukauden ikäisen unta käsittelevässä osiossa kerrotaan, että vain 16% kyseisen ikäisistä vauvoista nukkuu läpi yön joka yö. Kuuden kuukauden ikäinen nukkuu keskimäärin 10,5 tuntia yöunta ja 3 tuntia päiväunta.
- Vauvan syöttäminen uneen on luonnollisin ja usein myös helpoin tapa mitä on. Uneen syöttäminen ei tutkimusten mukaan ole syy yöheräilyyn, vaan päinvastoin ratkaisu uniongelmiin, koska siinä vapautuu unihormoneja.
- Laaja tieteellinen tutkimus osoittaa perhepedissä nukkumisen voivan olla aito investointi lapsen psyykkiseen ja emotionaaliseen terveyteen. Kätkytkuolema on myös todella harvinainen niissä maissa, joissa vauvat nukkuvat vanhempiensa vieressä.
- Modernien unikoulutekniikoiden ongelmana on, että ne järjestään ovat epäkunnioittavia lasta kohtaan ja perustuvat virheelliseen olettamukseen siitä että pieni lapsi osaisi rauhoittaa itsensä tai nämä unikoulumenetelmät opettaisivat niin.
- Unikoulutetuilla lapsilla on joidenkin tutkimusten mukaan enemmän unitaantumia ja -ongelmia kuin niillä lapsilla joita ei ole unikoulutettu.
- Vauvana unikoulutettujen lasten nukkumisessa ei tutkimusten mukaan ole havaittavissa pitkäkestoisia positiivisia tuloksia.
- Unitaantumat ovat täysin normaaleja biologisia prosesseja pienen lapsen elämässä.
Kirja on englanninkielinen, mutta se on hyvin selkeärakenteinen ja helppolukuinen. Suosittelen kirjaa lämmöllä kaikille, ketä uniasiat pohdituttavat (eli kaikille) jossain vaiheessa vauvan tai pienen lapsen vanhemmuutta. Kirjailijan koulutus yhdistettynä työ- ja elämänkokemukseen muodostavat erittäin pätevän, ymmärtävän ja konkreettisen otteen uniasioihin.
– Lotta Parkkonen, Kiintymysvanhemmuusperheet ry:n yhdistysaktiivi ja hallituslainen –
Julkaistu 05/2022.