Monen sortin perheet

Felicity Brooks, Lasten Keskus, 2020.

Felicity Brooksin kirjoittama ja Mar Ferreron värikkäästi kuvittama lastenkirja Monen sortin perheet juhlistaa perheiden – erityisesti erilaisten ja monimuotoisten perheiden – ilosanomaa. 

Monen sortin perheet
-teoksessa esitellään ja selitetään perheeseen, sukulaisiin ja eri kulttuureihin liittyviä käsitteitä. Lukija pääsee tutustumaan eri näköisiin ja kokoisiin perheisiin niin  ydinperheestä yhden aikuisen perheeseen kuin sijaisperheestä syntymäperheeseen. 

Kirja johdattaa lukijan tutustumaan monenlaisten perheiden ja kulttuurien elämän erilaisiin puoliin kunkin perheen omien ruokien, juhlien ja asumusten kautta. Kirjassa päästään myös kurkkaamaan eri kielisiin sanoihin ja arvuuttelemaan omaa kielipäätä.
Monen sortin perheet haluaa ilmaista lukijalleen, että perheitä on eri kokoisia ja näköisiä ja kaikilla on omat tapansa. Tästä huolimatta jokainen perhe on yhtä ainutlaatuinen ja tärkeä, eikä yksikään perhe ole toista parempi. Sanasto tulee tutuksi runsaiden kuvitusten kera ja kirjassa avatut käsitteet löytyvät myös viimeisen aukeaman sanastosta, josta lukijoille aukeaa varmasti oikeat termit perhe-sanojen käyttöön. 

Monen sortin perheet on oiva kirja 3-vuotiaasta ylöspäin ja saattaakin haastaa lukijoita pohtimaan kirjan käsitteitä myös seksuaalikasvatuksen näkökulmasta. Kirja toimii loistavana avauksena muun muassa lisääntymiskysymysten käsittelyyn sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuuteen. Perhe-sanaston avulla lukijat pääsevät pohtimaan omaa perhettään ja sukupuuta, sekä miettimään millaisia perheitä ja tapoja omasta lähipiiristä löytyy. 

Lasten Keskuksen kustantama 
Monen sortin perheet on loistava kuvakirja avaamaan perheiden monimuotoisuutta ja erilaisia tapoja, sekä laajentamaan niin aikuisen kuin lapsenkin ymmärrystä ja tasa-arvoista ajattelua perhe-elämän ainutlaatuisuudesta. 
Julkaistu ensimmäisen kerran 2021.