Kuuntele lastasi: Mitä vanhemmat voivat oppia lapsiltaan

Piero Ferrucci, Tammi, 2000.

Kuuntele lastasi on italialaisen psykoterapeutti Piero Ferruccin hyvin henkilökohtaisen arjen tarkkailun ja filosofisen pohdiskelun tulos, jonka pohjimmainen viesti on: vanhempi, pysähdy tarkkailemaan lastasi ja oppimaan häneltä asennetta elämää, maailmaa ja ihmisiä kohtaan ja anna lasten tuoda elämääsi uutta sisältöä ja pontta henkilökohtaiseen kehitykseesi.

Kirjan luvut on nimetty yksinkertaisin sanoin kuvastamaan niitä aihepiirejä, joiden ympärille Ferruccin pohdiskelu kulloinkin kiertyy. Teos alkaa huomion pohdiskelusta – siitä, kuinka lapset kivuliaan tarkasti huomaavat, huomioidaanko heidät ja kuinka he aikuisen turhantärkeyden ja kaiken maailman huolien sijaan onnistuvat aidosti elämään hetkessä ja kiinnittämään huomionsa mitä kiinnostavampiin yksityiskohtiin välittömästä lähiympäristöstämme. Välissä pohditaan sitten muun muassa hyväksyntää, älykkyyttä ja viattomuutta päätyen lopulta yhteenvetona ytimeen: rakkauteen.

Ferruccin sanoma resonoi voimakkaasti allekirjoittaneen kaltaiselle aktivisti-kotiäidille, joka stressaa jatkuvasti kaikesta ja jolla on milloin mikäkin toinen toistaan tärkeämpi maailmanpelastusprojekti päällä. Ensilukemisena ahmin teoksen luku toisensa perään hotkien, mutta toisella lukemiskerralla kokeilin suositeltavaa tapaa nautiskella teos pieninä paloina: luku kerrallaan aikuisen omaksi iltasaduksi. Silloin pääsee parin viikon ajan joka ilta nukkumaan hyvillä mielin, pysähtyen taas uudesta näkökulmasta arvostamaan niitä aarteita, joita lapsemme ovat. Jos parisuhdeaikaa illansuussa onnistuu järjestämään, tätä kirjaa on ihana myös lukea ääneen puolisolle.
– Katri Pääkkö-Matilainen –