Simppeliä sormiruokailua

Marjut Ollila, WSOY, 2018.

Pääsin tutustumaan Marjut Ollilan kirjoittamaan sormiruokailukirjaan “Simppeliä sormiruokailua”. Kirja on visuaalisesti miellyttävä, helppolukuinen ja loogisesti etenevä. Tähän on myös helppo palata ja etsiä haluamaansa tietoa myöhemmin. Ollila kirjoittaa lempeästi ja kannustavasti, välillä kieli poskella. Kirja on hyvin helposti lähestyttävä, ilman minkäänlaista vastakkainasettelua tai arvostelua. Todellinen hyvänmielen opus.

Tämä on kuitenkin paljon muuta kuin vain sormiruokareseptikirja, tämä on ruokailun näkökulmasta ohjekirja vauvan vanhemmille, ja isovanhemmille. Kirjassa käsitellään selkeästi ja ytimekkäästi:

Maidonriittävyys, imetyksen turvamerkit, tiheänimunkaudet, imetyksen tehostaminen, imetyksen haasteet, korvikeruokailu, vauvantahtinen pulloruokailu, osittaisimetys, kiinteiden aloittamisen valmiudet, turvallinen sormiruokailu, hätäensiapu, sormiruuan ja soseruuan yhdistäminen, vauvan allergiat,  sormiruuan valmistaminen ja reseptit.

“Tyhjää lautasta tärkeämpää on se, että vauvasi saa syödessään rauhassa opetella myös omia rajojaan. Sitä, milloin vatsa on täysi ja sitä, että on aivan sallittua todeta, että tämä riittää, kiitos. Vauva oppii, että häneen luotetaan ja ruokailun saa lopettaa, kun tuntuu hyvältä.”

Ollilla käsittelee myös useita harhaluuloja, jotka edelleen kummittelevat varsinkin isovanhempi-ikäisen väestön muistoissa: kolmikuinen vauva viihtyy paljon rinnalla, joten maito on muka loppu (todellisuudessa 3kk tiheänimunkausi) tai että vauvan yöheräilyihin auttaisi kiinteiden aloittaminen.

Kirjasta löytyy myös kattava listaus sormiruokailua helpottavista välineistä – ne toki ovat täysin vapaaehtoisia, ilmankin pärjää vallan hyvin.

Lukemalla Simppeliä sormiruokailu- kirjaa on helppoa ymmärtää, miksi on tärkeää odottaa, että vauvalla on kaikki valmiudet ennen kiinteiden ruokien aloittamista: istuu tukevasti, silmä- ja käsikoordinaatio toimii, vauva osaa työstää ruokaa suussa, nieleminen on hallussa, ikää on riittävästi ja vauva on kiinnostunut ruuasta.

Ollilla selittää ja perustelee, jokaiselle ohjeelle löytyy selkeä perustelu ja syy, miksi.

Ollila kirjoittaa myös siitä, mitä jos vauva onkin allerginen ja miten silloin tulee toimia. Kirjan allergiaosion on tarkistanut arvostettu lasten allergialääkäri Erkka Valovirta.

Kirjan reseptit ovat hauskoja ja monipuolisia, jotka on jaoteltu iän ja ruokaryhmien mukaan. Meidän vauvan lempireseptit ovat kiistatta olleet banaani-marjamuffinsit ja kanapötköt. Uudempia tuttavuuksia ovat olleet minipatongit ja vauvan falafelit. Kirjan reseptit ovat myös maistuneet meidän perheen isommille lapsille.

Kirjasta löytyy myös oma osionsa sormiruokailevan vauvan ravintolaruokailuun.

Ollilla käsittelee myös kasvijuomien käytön vauvan ruokavaliossa sekä listaa vältettävät ruoka-aineet ja myös perustelee, miksi niitä vältetään.

Ollila peräänkuuluttaa lapsentahtisuutta ja lempeyttä kaikessa ruokailuun liityvässä, oli se sitten vauvan aiheuttama sotku tai kieltäytyminen ruuasta. Tätä kirjaa voimme lempeästi suositella kaikille, joita vauvan ruokailu koskettaa!
– Heidi Rasa –