Ensilumi

Ensilumi

Milla Teräs, Otava, 2022. 
Kuvittanut: Hannamari Ruohonen

Ensilumi on lasten kuvakirja, joka käsittelee sukupuolen moninaisuutta. Kirjan kuvitukset ovat kauniita ja tekstit herkkiä. Olemme lukeneet viime aikoina lasten kanssa useita kirjoja, joissa lapsi itse kamppailee sen kanssa, saanko ja voinko olla erilainen. Tässä kirjassa aihetta käsitellään tuoreella ja yllättävällä tavalla: paljastamalla lapselle, että isovanhempikin voi olla keskeneräinen, kamppailla itsensä löytämisen kanssa ja heilläkin on oma elämänsä. Isovanhemmat esitetään usein lastenkirjoissa vain sivuroolissa tukemassa ja huolehtimassa lapsenlapsistaan. Tässä kirjassa vaari ja Tuisku ovat yhtä tärkeitä päähenkilöitä.

Tuiskun vaari valmistautuu taitoluistelunäytökseen. Kimalteleva korentohame on upea. Lapselle ominainen uteliaisuus ja tiedonhalu heräävät Tuiskussa ja saavat Tuiskun kysymään vaarilta, onko hän mies vai nainen. Vaari antaa rehellisen ja herkän vastauksen lapselle. Vaari kertoo lapsuudestaan, että hänet kasvatettiin miehenä. Nyt aikuisena hän ei jaksa enää esittää sellaista, mitä ei tunne sisäisesti olevansa. Vaari kertoo olevansa nainen. ”Me kaikki olemme erilaisia, ja kaikkien on tärkeintä saada olla oma itsensä.” Kirja kertoo lempeästi universaalista tarpeesta saada olla oma itsensä ja jokainen meistä kamppailee sen kanssa jossain vaiheessa elämäänsä. 

Perinteistä tässä kirjassa on se, että sukupuolen kysymys kulminoituu miehen hameeseen. Lisäksi mietin, että kysyisikö lapsi tällaista kysymystä, jos olisi kasvanut perheessään sukupuolten moninaisuuteen. Lapsethan pitävät sitä normaalina, mihin ovat kasvaneet, kunnes yhteiskunnan vaatimukset törmäävät heihin. Ehkä kysyisi, koska kuitenkin päiväkodissa ja koulussa sukupuolittunut ajattelu on edelleen vahvana. Tällöin vertaisten kommentit saattaisivat saada aikaan pohdintaa. Voi myös olla, että vaari on juuri käynyt läpi sukupuolen korjausprosessia ja se nostaa kysymyksiä esiin lapsessa. Tuiskun tunteita ja tarpeita ei juuri esitellä kirjassa, vaan keskitytään kuvailemaan vaarin vastauksia. Kirjan vastaukset sukupuolen moninaisuudesta ovat lapselle helposti ymmärrettävää muodossa. Niistä saa vanhempi sopivia sanoja suuhunsa, käsitellessään lasten kanssa sukupuolten moninaisuutta.

Kaiken kaikkiaan kirja on raikas ja herkkä kuvaus isovanhemmuudesta. Isovanhemmat voivat olla tärkeitä neuvonantajia lasten elämässä. Yhteyttä isovanhempien ja lastenlasten välillä rakennettaan sekä olemalla läsnä että jakamalla omia tunteitaan ja tarpeitaan.Pia Kosonen – Julkaistu 5/2023. 

lkv logo