Kiukuttaa

Leslie Patricelli, Lasten Keskus, 2020. 

“Joskus olen iloinen. Joskus olen surullinen. Ja joskus… olen tosi KIUKKUINEN.” 

Näillä sanoilla alkaa Leslie Patricellin kirjoittama ja kuvittama Kiukuttaa (Mad, Mad, MAD, Walker Books 2020, suom. Rauna Sirola, Lasten Keskus, 2020). Kirja on aivan perheen pienimmille suunnattu, nimensä mukaisesti kiukkua käsittelevä tunnetaitokirja. 

Päähenkilön, pienen vaippa-asuisen taaperon kautta tarina kuvaa oivallisesti niitä reaktioita ja kokemuksia, joita kiukku pienissä lapsissa usein herättää. Kiukun iskiessä tekee mieli vain kiljua lujaa ja heittäytyä maahan makaamaan. Oma tunteiden mylläkkä saa lapsenkin ihmettelemään, mikä häntä oikein vaivaa. Onneksi rauhoittumiseen on olemassa useita eri keinoja, ajallaan kiukku menee ohi eikä sen kanssa tarvitse jäädä yksin. Tarinan lopuksi kirjassa esitellään lisää hyvän mielen juttuja. 

Kirjan kuvitus sopii hyvin sen aiheeseen. Yksinkertaiset, konstailemattomat kuvat antavat tilaa usein haastavaksi koetun aiheen käsittelyyn ja itse kiukkuun keskittymiseen. Hahmojen ilmeikkäät kasvot ja asennot tuovat loistavasti kirjan kaikenlaiset tunteet esiin. Kun tarinan taapero kiukkuaa, aikuislukijankin tekee mieli puristaa kädet nyrkkiin ja polkea jalkaa. Rauhoittavat, iloiset sivut taas saavat aikuisenkin olon keveäksi ja iloisen hämmästyneeksi. 

Tämä kirja on mainiota luettavaa kaikille taaperoille ja heidän läheisilleen! Julkaistu 5/2024.

lkv logo