Miu kaipaa kotiin

Julia Pöyhönen & Heidi Livingston, Kumma-kustannus, 2024. 

Miu kaipaa kotiin (Kumma-kustannus, 2024) on 0-3-vuotiaille lapsille suunnatun kirjasarjan kolmas osa. Kirja kuuluu suursuosittuun Fanni-tunnetaitosarjaan ja tuttuun tapaan teoksen ovat kirjoittaneet tunnetaitoihin, lapsen kehitykseen ja perheiden tukemiseen erikoistuneet psykologit Heidi Livingston ja Julia Pöyhönen. Tunnelmallisesta kuvituksesta vastaa Larissa Saloranta. Kirjassa harjoitellaan erityisesti tunnesäätelyä,  ikävän käsittelemistä ja tarpeen kohtaamista.

Tarinan alussa pikku Miulla on edessään jännittävä päivä: tänään hän menee hoitoon mummin ja ukin luo. Jo eron hetkellä Miun valtaa kuitenkin huoli. Mitä tapahtuu? Tulevatko äiti ja isä takaisin? Miu tahtoo kotiin! 

Mummi ja ukki ovat onneksi turvallisia, vaikkakin erilaisia kuin äiti ja isä, ja päivän mittaan he keksivät monenlaisia hauskoja puuhia, jotka saavat Miun viihtymään. Hauskasta yhdessäolosta huolimatta ikävä puskee aina välillä pintaan. Miten Miu pärjää kaipauksensa kanssa ja mitä kaikkea puuhaa mummi ja ukki päivän mittaan keksivätkään? Entä kuuluuko ovelta lopulta koputus, joka tuo helpotuksen ikävään? 

“Mummi on pehmeä ja lämmin, mutta erilainen kuin äiti tai isä.”  

Aiempien Miu-kirjojen tapaan Miu kaipaa kotiin on selkeä, lämminhenkinen ja sydäntälämmittävä teos, josta huokuu arvostus lasta ja hänen tunnekokemuksiaan kohtaan. Ikävää käsitellään tarinassa kauniisti ja kirjan sanoma tuntuu olevan: ikävää ei tarvitse pyyhkiä pois, mutta sen kanssa pärjätään. Teoksen kuvitus on ilahduttavan yksityiskohtaista, mikä tuo tarinaan lisää syvyyttä. Sivujen sointuva värikkyys on puolestaan omiaan kiinnittämään pienen lapsen huomion.

Oma pian 1,5-vuotias lapseni kiinnostui kirjasta jo ulkonäön perusteella ja kuunteli tarinan kiinnostuneena. Myös 6-vuotias esikoiseni oli lukuhetkessä mukana ja hänkin vaikutti pitävän kirjasta. Tarina sopiikin mainiosti osaksi koko perheen yhteisiä lukuhetkiä, jos perheestä löytyy alle 3-vuotias. Erityisesti suosittelen kirjaa niille perheille, joissa lapsen erossa oleminen vanhemmista on tavalla tai toisella ajankohtaista.Julkaistu 5/2024.

lkv logo