Pieni lintu, suuret tunteet: Pikkulin tunnetaito-opas

Metsämarja Aittokoski, Jennifer Loiske & Sanna Mattila, Kustannus-Mäkelä, 2023. 

Pikkuli on Pikku Kakkosessa esiintyvä pieni lintu, jolla on suuret tunteet. Animaatiosarjan lisäksi Pikkuli-pedagogiikkaan on kehitetty Pikku kakkosen sovelluksen peli Pikkuli ja Lemmikki, lastenkirjat, tunnekortit ja koulutuksia. Koko tuoteperhe on suunniteltu tukemaan lasten tunnetaitojen oppimista. Turun ja Helsingin yliopiston tutkimusten mukaan Pikkuli tunnetaito-opetus todella toimii. Lasten tunnetaidot vahvistuivat, he osasivat puhua tunteistaan paremmin, heillä oli vähemmän ahdistus- ja välttämiskäytöstä sekä he auttoivat toisiaan enemmän. 

Pieni lintu, suuret tunteet Pikkulin tunnetaito-opas on vanhemmille ja kasvattajille suunnattu kirja, joka kokoaa tunnetaitojen opetuksen helposti omaksuttavaan muotoon. Kirjassa on pieniä laatikoita tekstiä, selkeitä kuvia ja lukemista tukeva väritys. Kirja on nopeasti luettavissa/selailtavissa kiireiselle taaperon vanhemmalle. Lisäksi vanhempi voi itse päättää, haluaako hän lukea lapselleen Pikkuli kirjoja vai katsotaanko animaatio. Tämän jälkeen kirja esittelee valmiit kysymykset, kivat leikit, sopivat harjoitteet ja ohjeita vanhemman toiminnalle tunnekuohuissa. 

Kirjan esittelemän Pikkuli-menetelmän avulla vanhempi pääsee helpolla tunnetaitojen opettamisessa, mutta tulee käsitelleeksi johdonmukaisesti tunnetaitojen eri osa-alueita. 

Pikkulin Tunnetaitojen Askeleet ovat:

  1. Tunnista
  2. Nimeä
  3. Säätele
  4. Ymmärrä
  5. Hallitse 

Hauskat ja helposti toteutettavat harjoitukset varmistavat, sekä lapset että vanhemmat oppivat kulkemaan Pikkulin Tunnetaitojen Askeleet. Tunteet ilo, kiukku, pelko, suru ja tyytyväisyys tulevat tutuiksi Pikkuli-tarinoiden kautta. Tarinoissa on hyvin samaistuttavia arkiesimerkkejä kuten Pikkulin ja sisarusten riita siitä, pidetäänkö yövalo päällä, kun pelottaa, vaikka toinen ei voi nukkua valossa. (Samaistun vahvasti tarinan vanhempiin, koska meiltä löytyy juuri tällaiset taistelijat.) 

Pikkulin värimaailman ja pala-animaatio -tyylisen toteutustavan ansiosta se sopii monen ikäisille ja tasoiselle kieli- tai kulttuuritaustasta riippumatta. Erityisen innoissaan Pikkulista ovat perheen pienimmät. Kirjan ohjeiden avulla vanhemmat oppivat tunteiden kanssasäätelyn, kehumaan läsnäolevasti, huomaamaan hyvän epäonnistuneen yrityksenkin takaa ja sallimaan kiukun, vaikka lapsi ei saisi tahtoaan läpi. Suosittelen sukeltamaan Pikkulin tunnetaito-oppaan matkaan ihmetellen ja uteliaana.Julkaistu 5/2024. 

lkv logo