Minä tunnen tunteeni – Työkirja lapsille

Elina Kauppila, Viisas Elämä, 2020.

”Harjoittelemalla läsnäoloa ja erilaisten tunteiden ja kokemusten tunnistamista saamme lisää elämäniloa ja voimme keskittyä kuhunkin hetkeen. Nykyhetki onkin ainoa hetki, jota koskaan voimme elää, ja siksi on tärkeää kehittää taitoa pysähtyä siihen.”

Tämä työkirja sisältää piirrettäviä, kirjoitettavia, mielensisäisiä ja yhdessä tehtäviä harjoituksia, jotka on kehitetty yhdessä lasten kanssa. 

Kirja jakaantuu teemoittain
kehoon, tunteisiin ja tarpeisiin, ystävällisyyteen ja myötätuntoon ja luontoon. Harjoitukset perustuvat mindfulnessiin, psykofyysisen hengitysterapian harjoituksiin ja väkivallattoman vuorovaikutuksen metodiin. 

Tutustuin kirjaan yhdessä 5- ja 4- vuotiaiden lasteni kanssa. Viisivuotias lukutaitoinen selaili kirjaa useana päivänä omatoimisestikin mielenkiinnolla ja ohjasi pikkusisarukselleen hengitysharjoituksia. Lisäksi teimme yhdessä harjoituksia jokaisesta teemasta. Aikuisena valitsin pienille lapsille sopivimmat harjoitukset. Jotkut harjoituksista olivat minulle tuttuja tai tutun kuuloisia Elina Kauppilan pinnanvenytyskurssilta. Työkirjaa läpi lukiessani tein yksinkin lukuisia harjoituksia ja löysin niistä itseäni voimakkaasti puhuttelevia, selvästi palaamista kaipaavia tehtäviä. 

Lasteni suosikkeja olivat luontoteemaiset harjoitukset, koska luonto on muutenkin meille lähellä sydäntä ja siellä liikkuminen tärkeä osa arkea ja rauhoittumista hälinästä muutenkin. Toinen suosikki ylitse muiden etenkin viisivuotiaalle oli harjoitukset, joissa sai itse värittää. 

Harjoitusten teon lisäksi kirja täytti toiveeni konkreettisesta tunne- ja tarvesanalistasta. Otin niistä kopiot kotimme seinälle ilahduttamaan ja hyödyttämään koko perhettämme. Lasten kanssa tulee arjessa puhuttua aktiivisesti tunteista, mutta usein olen huomannut omankin tunnesanalistani olevan vielä täydentämistä vailla. Saati tarvesanalistani! Konkreettinen lista seinällä siis tosiaan tukee paitsi lasten, myös meidän perheen aikuisten omaa kasvumatkaa tunnetaitojen saralla. 
– Esittelyn laati KiVa ry:n hallituslainen Lotta Parkkonen Julkaistu 05/2021.