Tunnehetket – Ilman tunteitasi et olisi sinä

Christina Núñez Pereira & Rafael R. Valcárcel, PS-Kustannus, 2018. 

Tunnehetket on Jussi Korhosen suomennos alkuperäisteoksesta: Christina Núñez Pereira, Rafael R. Valcárcel: Emotionary – Say what you feel. Mainoksessa kirja lupautuu esittelemään miltä ujous tuntuu ja kuinka kauan viha kestää tai kertomaan onko raivosta hyötyä.  Kirja auttaa sinua tunnistamaan tunteita ja keskustelemaan niistä toisten kanssa. “Sen avulla voit oppia kanavoimaan tunteitasi niin, että pysyt omana itsenäsi etkä ajaudu tunteiden vietäväksi.” Paljon luvattu.

Tutustuin Tunnehetket-kirjaan yhdessä 8-vuotiaan lapsen kanssa, sillä hän kuuluu ikänsä puolesta kohderyhmään.  Kirja esittelee 42 tunnetta, jotka on koostettu matkaksi tunteesta toiseen. Matkalla tunteet herättävät toisen tunteen, tai kuvataan vastakohtaista tunnetta. Kirja kertoo esimerkiksi, että jos viha johtaa tekoihin on vaarana joutua raivon valtaan, tai että tyyneyden harjoittaminen johdattaa kohti onnellisuutta.

Kirjassa selitetään ja avataan tunteita selkokielisesti ja niin, että koululaisen on helppo ymmärtää tekstiä. Tunteiden tunnistaminen konkretisoituu tunteiden kuvausten avulla, sillä ne kertovat miltä tunne tuntuu. Lapsen näkökulmasta ne on hyvin esitelty. Osittain kuvat ja tekstit myös aukaisevat missä kohti kehossa tunne tuntuu ja miten tunne näkyy, vaikkakin sitä olisimme kaivanneet hiukan lisää.

Vaikka kirja on matka tai kartta tunteesta toiseen, on jokainen tunne on esitelty itsenäisesti. Tunteita on taidokkaasti kuvitettu, mikä antaa mahdollisuuden pohdiskella mitä mielikuvia tunteet meissä yleensä herättävät.

Tunteiden avaamisen lisäksi kirjassa selitetään myös tunteiden suhteita, eli sitä, miten yksi tunne johtaa toiseen tai montaa tunnetta voi kokea samaan aikaan. Jotkut näistä tunteiden moninaisuuksista aukeaa lapselle hyvin, jotkut vaikeammin. Lapsen on helppo ymmärtää, että asioiden inhoamiseen vaikuttaa perhe ja kasvuympäristö, mutta hän ei oikein ymmärrä mitä tarkoitetaan sillä, että epäitsekäs ylpeys saa yrittämään parhaansa ja  itsekäs ylpeys saa kiinnostumaan vain huomion keskipisteenä olemisesta.

Tunnehetket toimii parhaiten, kun lapsi tutkii sitä yhdessä aikuisen kanssa. Koululainen ei tunnu jaksavan itsenäisesti lukea vielä tunteista, ja selvästi asiat kaipaavat avaamista. Hän kuitenkin iloitsee, että tunteita on selitetty hyvin. Itse aikuisena taas olisin kaivannut vielä selkeämpää luokittelua: mitkä ovat vihaan liittyviä tunteita, mitkä iloon.

42 tunnetta tuntuu aika paljolta, mutta kun niitä alkaa tutkailemaan, kykenee aika nopeasti löytämään tilanteita, joissa niitä on tuntenut. Englanninkielinen alkuteos tekee sen, että kaikki tunteet eivät tuntuneet suomalaisittain tunnistettavilta. Lasta ihmetytti pitkään tunne nimeltä euforia.

Kokonaisuudessaan kirja on mainio teos, kun halutaan tutustua tunteisiin, tai kun aikuinen haluaa sanoittaa lapsen tunteita, mutta ei ole varma tunnesanastosta. Varsinaisia tunnetaitoja siinä ei mainostekstistä huolimatta opeteta, eikä se anna konkreettisia neuvoja tunteiden kannatteluun tai käsittelyyn. Ohje “on syytä välttää raivostumista” jää hiukan leijumaan ilmaan, koska jätetään kertomatta miten raivostuminen vältetään.

Teoksessa kuitenkin on niin upea kuvitus, että pelkästään sen vuoksi kirjaan täytyy palata yhä uudestaan. Eikä joka kodin tunnesanakirja ole ollenkaan tarpeeton tavara.