Tunteet & tarpeet. Rakentavan vuorovaikutuksen kortit

Sara Wiegland, Rakentavavuorovaikutus.fi.
Kuvitus: Sanni Tervo

Rakentavan kasvatuksen tunteet ja tarpeet -minikortit renkaassa ovat nerokkaat. Kuvitus korteissa on mielikuvitusta rikastavaa ja uteliaisuutta herättävää. Kortit toimivat hyvin eri ikäisille ja -tasoisille lapsille. Toisella puolella korttia lukee tunne tai tarve kuvituksen kera ja toisella puolella on hilpeä kuva. Kuvia voi hyvin käyttää myös alle kouluikäisten kanssa, jotka eivät vielä osaa lukea itsenäisesti. Korttien kuvitus ei kuitenkaan ole liian lapsellinen vielä koululaisillekkaan. Tunteet ja tarpeet -kortit eivät kuitenkaan sovellu ihan pienille, sillä kuvitus vaatii lapselta jo hieman enemmän kykyä tunnistaa ja nimetä tunteita. 

Tunnekortteja on saatavilla useita erilaisia, niin ostettuna kuin veloituksetta netistä. Näiden tunnekorttien etu on pieni koko. Renkaassa olevat minikortit on helppo pitää mukana avainnauhassa ja ottaa esiin kun lapselle tulee tunnekuohu tai esimerkiksi oppilaille riitatilanne. Suomenkielisiä tarvekortteja ei vielä ole monia. Tunne- ja tarvekortit asettavat tilanteiden selvittelyn uudelle tasolle.

Rakentava kasvatus -sivuilla esitellään korttien pohjana olevia vuorovaikutuskeinoja näin: Rakentavan ja myötäelävän vuorovaikutuksen pohjana on näkemys siitä, että jokainen tunne viestii jostakin universaalista perustarpeesta. Oppimalla täyttämään näitä tarpeita yhteisymmärryksessä muiden kanssa voimme nähdä hankalatkin tilanteet mahdollisuuksina ja lisätä yhteistä hyvää. Tulemalla myös tietoisiksi jo täyttyneistä tarpeista ja niihin liittyvistä tunteista voimme kasvattaa onnellisuuden ja merkityksellisyyden kokemuksia – rikastuttaa elämää.

Suosittelen näitä kortteja kasvatusalan ammattilaisille, oppilaille henkilökohtaiseksi tueksi, riitelevien sisarusten vanhemmille ja kaikille aikuisille omien tunnetaitojen vahvistamiseen. 

Muistathan, että Kiintymysvanhemmuusperheet yhdistyksen jäsenenä saat näistä korteista alennusta koko vuoden 2023. Jäsenetujen koodit löydät sähköpostistasi tai Facebookista jäsenten ryhmän albumeista. Kortit löydät yhteistyökumppanimme nettisivuilta 
www.rakentavakasvatus.fi.


Pia Kosonen – Julkaistu 5/2023. 

lkv logo