Kulta pieni

Debi Gliori, WSOY, 1999.

Pikkuketulla on huono päivä. Äiti ei kiinnitä häneen huomiota ja tunne purkautuu riehumisena, jonka yhteydessä lempilelukin hajoaa. Ei ihme, että hän kokee olevansa “möhnää ja pöhnää ja myrkkysientä, eikä kukaan rakasta Pientä.”

Kulta pieni on hellyyttävä tarina eräästä arkisesta illasta Ison ja Pienen kotona. Kirjan teksti ja kuvitus kuljettavat kertomusta molemmat omalla tavallaan ja nivoutuvat yhteen keskusteluna rakkauden ehdottomuudesta. 

Kirjassa on paljon samaistumiskohtia sekä aikuiselle että lapselle. Kuinka tavallinen onkaan tilanne, jossa lapsi varmistelee aikuiselta, että hänestä pidetään myös huonoina hetkinä! Iso kettu osoittaa kärsivällisyydellään ja lempeydellään, että kyllä, Pientä rakastetaan vaikka mikä olisi.

Kirjassa on isot, lapsiperheen elämäntäyteiset kuvat ja vain vähän tekstiä. Suomentaja on tehnyt hienon työn kääntäessään alkuperäisen runotekstin herskyviä kielikuvia pursuileviksi riimeiksi. Kirjan ääneenluku onkin kokemuksena jotain runonlausunnan ja laulun välimaastosta ja tekstiin palaa mielellään kerta toisensa jälkeen.Julkaistu 5/2023. 

lkv logo