Lempeän Kasvatuksen Viikko 2020

Myötätunto perheessä - apua kiukunhallintaan

Vuoden 2020 Lempeän kasvatuksen viikkoa vietetiin 21.-27.9.2020. Viikon teemana oli myötätunto perheessä – apua kiukunhallintaan. 

Kirjaesittelyt

Podcastit

Lempeän kasvatuksen viikon 2020 erikoistuplajaksossa pohditaan itse-myötätunnon merkitystä vanhem-muudessa ja ihmisenä kasvamisessa. Kuinka ihmisenä kasvaminen ja itsetuntemus vaikuttaa ihmissuhtei-siin? Entä vanhemmuuteen? Millä tavalla voin tarkastella omaa kiintymysmalliani? Miten itse-myötätunto, ihmisenä kasvaminen ja kiintymysmalli liittyvät toisiinsa? Itsemyötätuntojakson erikoisvieraana ihana itsetutkimuksen ammattilainen, valmentaja ja kirjailija Eevi Minkkinen. 

Tässä Kristin Neffin kehittelemä myötätuntoharjoitus käännettynä ja äänitettynä suomeksi. Harjoitus on hoitajille ja tarkoitettu tehtäväksi tilanteessa hoidettavan kanssa. Harjoitus on nimeltään Myötuntoa mielen tyyneydellä.

Videot

Kiintymysvanhemmuusperheet ry haastatteli Kristin Neffiä Lempeän kasvatuksen viikolle 2020 aiheena itsemyötätunto. 

Tätä harjoitusta voi käyttää monessa tilanteessa, koska sen kestoa on helppo säädellä. Tiukassa tilanteessa, kun ei meinaa hallita tunnereaktiota sen voi tehdä minuutissa. Silloin, kun on stressaantunut, tai haluaa aloittaa työskentelyn keskittymistä vaativassa tehtävässä, siihen kannattaa käyttää aikaa useampi minuutti. Harjoitus on helppo tehdä myös lasten kanssa.

Eevi Minkkinen on tamperelainen itsetuntemusohjaaja ja kouluttaja, jossa yhdistyy syvyys ja keveys. Eevi bloggaa suositulla Hidasta elämää -sivustolla inhimillisistä itsetun-temuksen teemoista. Hänen suosittua instagram tiliä voit myös seurata @inhimillinenitsetuntemus. Eevin esikoiskirja Ole itsellesi armollinen julkaistiin alkuvuodesta 2018 ja kirja löytyy myös äänikirjana.

Tämä harjoitus on Hanne Laasalan itsemyötätunto-verkkokurssilta, jossa akronyymin TAUKO avulla tuodaan itsemyötätuntoa tähän hetkeen.
Tämä on keskiviikon itsemyötätunto-kalenterin harjoitus. 

Elina Kauppila on kirjailija, mindfulness MBSR -ohjaaja CFM® ja valtuutettu Toimiva Perhe- ja Toimiva Vuorovaikutus -ohjaaja. Videolla Elina esittelee itsemyötätuntoharjoituksen, jota voi käyttää hyödyksi perhearjessa.
Tämä on torstain itsemyötätunto-kalenterin harjoitus. 

Lastenpsykiatri ja asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore kertoo Väestöliiton tuottamalla videolla mitä itse-myötätunto on.

Näyttelijä, ohjaaja ja teatteriopettaja Anu Niemi on koostanut lempeän “ensiapupaketin” kaikille hektistä lapsiperhearkea eläville vanhemmille Lempeän kasvatuksen viikon 2020 kunniaksi. Anu tuli tutuksi suurelle yleisölle Uusi Päivä TV-sarjasta. Anun lempeissä opeissa on moni löytänyt kontaktin kehoonsa ja mieleensä, ja oppinut ymmärtämään itseään syvemmin ja paremmin. Anu on myös joogaopettaja, jolle jokainen sielu ja keho on tärkeä ja kaunis. 

Hanne Laasala on Suomen mindfulness-instituutin perustaja ja kouluttaja sekä ensimmäinen, joka on saanut koulutuksen ohjata UCLA:n Mindful Awareness Research Centerin mindfulness-kursseja Amerikan ulkopuolella sekä ensimmäisenä Euroopassa. Hän on kouluttanut jo satoja ihmisiä mindfulnessista ja itsemyötätuntotaidoista. Haastattelus-sa Hanne kertoo itsemyötätunnon kolmesta komponentista ja kuinka niitä voi hyödyttää kiukunhallinnassa lapsiperhearjessa.

Haastattelimme Laura Markhamia Lempeän kasvatuksen viikolle viime vuonna aiheena rakentava vuorovaikutus. Kaivoimme haastat-teluvideosta tärpit vauvan itkuun vastaamisesta sekä vauvan lohduttamisesta.

Kiintymysvanhemmuusperheet ry haastatteli Ronnie Grandellia Lempeän kasvatuksen viikolle 2020 aiheena itsemyötätunto.

Tämä on torstain itsemyötätunto-kalenterin harjoitus.

itsemyötätuntoharjoituskalenteri

Suunnittelimme Lempeän kasvatuksen viikon 2020 kunniaksi itsemyötätuntoharjoituskalenterin, joka sisältää yhden harjoituksen jokaiselle päivälle. Itsemyötätunto alkaa toimia omassa hyvinvoinnissa ja kiukunhallinnassa heti, kun sen aloittaa. Tietoisuustaitoja kannattaa harjoittaa joka päivä, koska niiden ansiosta tunteiden kannattelu muuttuu helpommaksi ja arjen vaikeat tilanteet saa sujumaan helpommin. Tee kuvan harjoitukset ja huomaat muutoksen jo viikossa. 

Kuvatauluja