Verraton perheeni

verraton perheeni

Lotte Jeffs, Kustannus-Mäkelä, 2023.
Kuvitus: Sharon Davey. Suomeksi riimitellyt: Raija Rintamäki.

Verraton perheeni -kirja riemuitsee monenlaisista perheistä. Riimitetty tarina kertoo iloisesti ja myönteisesti siitä, miten monella tavalla voi elää.

Perheitä on miljoonia,
kaikki omanlaisiaan.
Minulle on mieluisin se,
jossa itse elää saan…”

Kirjan tarinassa lapset kertovat päiväkodissa omista perheistään, ja kirjan minäkertoja pohtii, onko muilla kahta äitiä. Monenlaisia taikaperheitä esittäytyy vuorollaan. Niihin kuuluu avaruuslentäjiä, supersankareita, merirosvoja, velhoja, keijuja, prinsessoja, lohikäärmeitä ja merirosvoja. Nämä mielikuvitukselliset taika-asiat ovat kuvailujen kohteena. Perheenjäsenet mainitaan neutraalisti ja kerronnan sivuosassa. Tämä tukee mielikuvaa siitä, että kaikki perheet ovat normaaleja. 

Todellisuudessa kirjassa esiintyy kaksi äitiä vanhempina, kaksi isää vanhempina, bonusvanhemman ja biovanhemman perhe, kahden kodin lapsia, mummo huoltajana, ja sekä yksinhuoltajaisä että -äiti. Lapset usein pohtivat, ovatko muut perheet samanlaisia vai toisenlaisia. Se mihin lapsi on tottunut, on lapselle normaalia ja rakasta. Kuten oma lapseni sanoi kirjaa lukiessaan: “En ole tottunut siihen, että on kaksi äitiä, kun mulla ei ole”. Kysyin häneltä, oliko hän huomannut, että useilla meidän tuntemillamme lapsilla tilanne on sama.

Perheen me-henkeä voi luoda ilman erontekoa tai toiseuden korostamista. Monenlaisuuden ilosanoman ymmärtäminen, erilaisuuden voimavarat, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja kaikkien arvostamisen arvot ovat tärkeitä tulevaisuustaitoja lapsillemme. Tämä kirja on loistava tapa ottaa lasten kanssa puheeksi tasa-arvoteema. Samalla voi oikoa lasten virheellisiä käsityksiä aiheesta. Myös kirjan kuvituksessa on pyritty monipuolisiin hahmoihin.

Kaunis ja värikäs kuvakirja antaa arvoa moninaisuuden taialle.

Keitä sinun perheeseeni kuuluu, ja mikä tekee heistä verrattomia?”– Pia Kosonen – 


Julkaistu 5/2023.

lkv logo