Fanni ja Pikkuinen Miu

Fanni ja Pikkuinen Miu

Julia Pöyhönen & Heidi Livingston, Kumma-kustannus, 2023. 
Kuvittanut: Linnea Bellamine.

Aiemmista Fanni-kirjoista tuttu Ralf-liikeri on suurien muutoksien ääressä, kun perheeseen syntyy pikkuinen Miu. Kirjan rakenne on aiemmista Fanni-kirjoista tuttu. Alussa on lapsille suunnattu tarina osuus, sitten on tietoa tunnetaidoista ja lopuksi tehtäviä niin lapsen kanssa tehtäväksi kuin aikuiselle itselleen. 

Ralf on aluksi superinnoissaan uudesta sisaruksestaan mutta pian Ralfista alkaakin tuntua, että Miu varastaa kaiken huomion eikä häntä huomata enää lainkaan. Kirjassa kuvataan hienosti lapsen kokemusta, kun vanhemmat ja vieraat huomaavat vain uuden sisaruksen. Alkujärkytyksen jälkeen elämä asettuu uomiinsa ja Ralfista on hienoa opettaa Miulle kaikki temppunsa. Pian Ralfissa herää kuitenkin jälleen mustasukkaisuuden tunteita. Kun Miu sairastuu vakavasti, Ralf huolestuu suuresti. Hän on suutuksissaan sanonut Miulle rumasti — onko kaikki hänen syytään? Kirja saa vanhemmankin liikuttumaan. Kirjassa on puettu kauniisti sanoiksi myös aikuisen tunteita ja ajatuksia, kun toinen lapsi syntyy. Lopussa Ralf kiteyttää sisaruuden:

Veljeys on monimutkaista.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar daSuuret muutokset elämässä, kuten pikkusisaruksen syntymä tai vanhempien ero, herättävät joukon erilaisia tunteita, joiden käsittelyyn lapsi tarvitsee aikuisen apua. Kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät luovat ymmärrystä muutosten herättämiä tunteita kohtaan ja tarjoavat keinoja tukea lasta muutoksiin sopeutumisessa. Lisäksi kirjassa esitellään tapoja tukea myönteisen sisarussuhteen rakentumista sen eri vaiheissa.

FAnni ja pikkuinen Miu kuvaJulkaistu 5/2023. 

lkv logo