Bonussisko

Bonussisko

Tittamari Marttinen, Mäkelä, 2021.
Kuvittanut: Johanna Ilander

Bonussisko kertoo uusperheen elämästä lapsen silmin. Sarjan ensimmäisessä osassa bonussisko muuttaa Jusan kotiin. Kun uusperhe muuttaa saman katon alle, käynnistyy iso muutos, jossa kaikkien roolit ja identiteetit muokkautuvat uudelleen. Tällaiselle lastenkirjalle, jonka avulla uusperhearjen tuomia muutoksia voi käsitellä lasten kanssa, onkin ollut kysyntää.

Yhtäkkiä Jusan koti muuttuu rauhallisesta elämää pursuavaksi. Bonussisko Kirsikka on kuin pyörremyrsky ja työntää nenänsä joka paikkaan. Tarina kuvaa hyvin sitä tunteiden ristiriitaa, hämmennystä ja iloa, jota muuttuminen ainoasta lapsesta yllättäen isosisarukseksi aiheuttaa. Kirjan kertojana toimii Jusa itse. Lapsen maailmassa ei pohdita turhia, vaan tärkeää on, mitä juuri nyt koetaan tai mitä uusi bonussisko parhaillaan puuhaa. Bonussisarukset menevät samaan päiväkotiin ja jakavat myös vaarin.

Tunnesanat puuttuvat tarinasta melkein kokonaan. Niiden sijaan kerronta tapahtuu tekemistä kuvaavilla ilmauksilla: nauramalla, kiljumalla ja halailemalla. Näin lukijoiden on helppo käsitellä kirjan kautta omanlaistaan tarinaa, ilman oletuksia siitä, millaisia tunteita lapsilla
pitäisi uusperhearjessa tulla. Voidaan muistella vaikka sitä, miltä tuntui oma muuttopäivä tai se kun piti jakaa vanhemman tai isovanhempien huomio.

Bonussiskon mukana Jusan kotiin muuttaa Outa. Kirjan kuvitus on piirretty hienosti niin, että ei ole selvää, mikä on Jusan tai Outan sukupuoli. Tällainen on toisarvoista tässä tarinassa ja antaa  samalla enemmän mahdollisuuksia pienille lukijoille samaistua hahmoihin. Aluksi äiti ja Outa vain halailevat, mutta myöhemmin myös riitelevät. Välillä Jusa ja Kirsikka kumpikin käyvät toisen vanhempansa luona.

Bonussisko päättyy siihen, että Kirsikka kertoo tykkäävänsä Jusasta. Jusa toteaa, että bonussiskon saapuminen oli hänen elämänsä paras päivä. Kirjasarjan toinen osa “Bonussisko ja mustat sukat” kertoo jakamisen vaikeudesta. Tuoreiden sisarusten pitää jakaa monenlaista, ja siitä syntyy riitaa, mustasukkaisuutta, turhautumista sekä moninkertaista iloa. 



Pia Kosonen – 



Julkaistu 5/2023. 

lkv logo