Kuinka minusta tuli rohkea? Opi tunnetaitoja

Mervi Juusola, Otava, 2018.

Kuinka minusta tuli rohkea? Opi tunnetaitoja on kouluikäisille suunnattu kirja. Kirjassa käsitellään muuttoa, ystävien etsimistä, ystävyystaitoja ja kiusaamista. Kirjassa edetään tarinan mukana ja välillä pysähdytään pohtimaan jotakin tunnetaitoteemaa kuten elämänmuutoksia, omien supervoimien löytämistä, kiusaamista, miten voin auttaa kiusattua, itsensä puolustamista, ajatusten suuntaamista ja rohkeutta. 

Kirjan tarina kertoo Tildasta ja Sisusta, joiden vanhemmat eroavat ja heidän pitää muuttaa uuteen kotiin. Uudella paikkakunnalla sisarusten pitää etsiä uusia ystävyyssuhteita, mutta he tulevat kiusatuiksi koulussa ja kotipihassa. Lapsille syntymäpäivät ovat hurjan merkityksellisiä ja suru onkin valtava, kun syntymäpäiville saapuu vain yksi vieras ja koulussa muut lällättelevät. Kirjassa käydään läpi hurjan tärkeitä teemoja. 

Luin kirjan 5- ja 8-vuotiaille. Viisivuotias kuunteli korvat höröllä ja kertoi päiväkodin lällättely tilanteesta. Kakkosluokkalainen ei olisi halunnut kirjaa lukea, koska hän sanoi, että hävettää tuollainen kirjan tilanne, kun kiusaaminen tuntuu niin pahalle. Itse koin todella tärkeäksi lukea kirjaa, sillä usein meidän on vaikea keskustella kiusaamisesta kotona lasten kanssa, sillä isoin ei vahvan häpeän tunteensa vuoksi kestä keskustella pitkiä aikoja ilman että alkaa lällättää tai muuten häiriköidä keskustelua. Kirjan lukemisen hän sietää paremmin, koska siinä ei tarvitse puhua itsestään vaan tuntemukset voi ulkoistaa päähenkilöille. 

Kirjan keskellä on tunnekortit, joissa on kirjan kuvitettujen lasten tunneilmeitä ja kortin toisella puolella on tietoa jokaisesta tunteesta. 

Suosittelen kirjaa ainakin 1-4-luokkalaisille lapsille. Jokainen vanhempi voi kurkistaa kirjaa ja päivittää kaveritaitopuheensa.


Julkaistu 5/2024.

lkv logo