Surunsyömä

Petja Lähde, Helsinki Celia, 2018. 

Surunsyömä kertoo 10-vuotiaasta Pentistä, jonka äiti on juuri kuollut ja isä on sairastunut surunsyömään. Se on tauti, josta voi muuttua zombiksi eli eläväksi kuolleeksi. Surunsyömä on ilmeetön ja turtunut tunteisiin. Pentin on yritettävä pelastaa isänsä. Lisäksi hän on alkanut unohtaa asioita äidistä ja vain isä voi häntä auttaa. Koulussa Pentti päätyy koulupsykologin juttusille. Kesäloman alkaessa mökillä surunsyömä iskee toden teolla ja Pentin on taisteltava aikaa vastaan. 

Tarinassa on rikasta kuvailua ja lapsen mielikuvituksen lentoa. Vakavaan aiheeseen on mahdutettu myös roppakaupalla huumoria ja kommelluksia. Vanhemman menettäminen on lapselle niin valtava asia, että sen edessä moni aikuinenkin pelkää, eikä uskalla käsitellä sitä. Tästä kirjasta voi päästä pikkuisen lähemmäs lapsen maailmaa. 

Suosittelen kirjaa 9-12 vuotiaille. Erityisesti kirjan lukeminen kannattaa yhdessä vanhempien kanssa niissä perheissä, joissa on menetetty vanhempi tai perheessä on tai on ollut masennusta. Julkaistu 5/2024. 

lkv logo