Minä olen Pomppu Bansku ja innostun helposti!

Virve Sammalkorpi (toim.), Kustannus-Mäkelä Oy, 2022.

Ympyräiset -kirjasarja on ihastuttanut monia 3-6 vuotiaita lapsia, vanhempia ja varhaiskasvattajia. Värikäs satumaailma ja hauskat hahmot sekä tunnetaidot ovat saaneet lapset oppimaan ja oivaltamaan uutta. Nyt Ympyräiset-hahmot seikkailevat uudessa Luen itse -kirjasarjassa. Helppolukuinen tarina tarjoaa onnistumisen iloa lukemaan vasta oppineelle. Kirjaa suositellaan noin 6-9-vuotiaille. Herkulliset kuvat, pieniin pätkiin ja erivärisiin puhekupliin jaettu teksti innostavat lukemaan. Samalla jatketaan tunnetaitojen kehittymistä: nimeämällä ja sanoittamalla tunteita sekä pohtimalla tilanteita. Aikuisen ääneen lukemana kirja sopii nuoremmallekin, joka jaksaa jo kuunnella pitkiä tarinoita. Ihan vasta-alkaneen lukijan kanssa voi jakaa tekstien lukemista niin, että aikuinen lukee tarinan ja lapsi lukee pieniä puhekuplia. 

Pomppu Bansku on loistavan samaistuttava hahmo ikiliikkujille ja innostujille. Kirjassa nähdään ihanan valoisasti vahvuudet, joita villi vilperteillä on. Ainakin meillä lapset nauraa kihersivät, kun kirjassa kysyttiin, oletko koskaan ollut ylikierroksilla ja kun Poutapilven huvipuistossa sattui ja tapahtui. Rauhoittumisen vaikeus on hyvin samaistuttavaa lapsista: “
Nukkuminen on tylsää. Minulla on kuuma. Minulla on jano. Minua pissattaa. Minua ei nukuta!” Rauhoittavat iltatoimet, hengittäminen ja laskeminen saavat lopulta Pomppu Banskun nukahtamaan. Kun Bansku nukkuu hyvin, herää hän aamulla pirteänä leikkimään kavereiden kanssa. 

Olen innoissani tästä kirjasarjasta, sillä meillä ei ainakaan 8-vuotias enää tykännyt yhtään lukea ympyräisiä, eikä edes kestänyt kuunnella, kun luin niitä pienemmille sisaruksille. Kun hän tästä kirjasta itse luki, että tämä ei ole tarkoitettu vauvoille vaan hänen ikäisilleen pääsimme kaikki yhdessä iloisesti palaamaan Ympyräisten hauskaan tunnetaitomaailmaan. Tämä tarina oli vähän vauhdikkaampi ja silti se sisälsi ne tärkeät opetukset, joita edelleen 8-vuotias harjoittelee iltatoimissa eli rauhoittumisen taitoa. Kirjasarjasta on ilmestynyt myös kirjat Minä olen Sisu Kettu ja jaksan yrittää sekä Minä olen Pelokas Pingviini ja huolestun helposti.Pia Kosonen – Julkaistu 5/2024.

lkv logo