Maailman tärkein kirja – kehosta, tunteista ja seksistä

Natalie Simonsson, Otava, 2021. 

Tämä kirja todella on nuoren tärkein kirja, jonka jokaisen teinin olisi hyvä lukea. Kirja kertoo kehosta, tunteista ja seksistä. Kirja alkaa murrosiän fyysisistä muutoksista ja painottaa jokaisen kehon olevan erilainen ja täydellinen juuri sellaisena kuin se on nyt. 

Kehonkuvan jälkeen siirrytään käsittelemään tunteita, joista paneudutaan erityisesti joo- ja ei-tunteisiin sekä nolouteen ja ihastumiseen. Vanhempia ja muita aikuisia käsitellään nolouden kautta, mutta rohkaistaan nuoria keskustelemaan ja kysymään aikuisilta. 

Ihastumisen tasoja on useita: voi kaukaa haaveilla, fanittaa, kysyä kaveriksi tai seurustella. Jos ihastumisesta edetään seurusteluun asti, löytyy kirjasta neuvoja suhteen aloittamiseen, päättämiseen ja kunnioittavaan kumppanin kohtaamiseen. Plussaa kirja saa siitä, että se normalisoi kaikki seksuaalisuuntaukset ja painottaa nuoren omaa valintaa. Seksistä, itsetyydytyksestä ja ehkäisystä kerrotaan tärkeää asiaa. Ystävyystaitoja, somea, kännykkää, arjen hyvinvointitaitoja ja turvataitoja käsitellään myös selkeästi. 

Kuvitukset ovat loistavia ja moninaisia. Erilaisia kehoja on piirretty esimerkiksi uimahallin suihkuun ja jokaisella oli valtava määrä erilaisia yksityiskohtia. Kirjan kuvituksista löytyy monenlaisia ihmisiä, ihonvärejä, kehonmuotoja, yksityiskohtia ja hauskoja sarjakuvakohtauksia. Uskon, että kuvitus houkuttaa nuoria lukemaan tämän kirjan. Tekstit on jaoteltu lyhyisiin pätkiin, joten kirja on helppolukuinen.

Suosittelen kaikkia vanhempia hankkimaan tämän kirjan jokaiselle maailman tärkeimmälle nuorelle.Julkaistu 5/2024. 

lkv logo