Pienet, suuret tunteet -kirjasarja

Tom Percival, Kumma-kustannus, 2021-2023.

Pienet, suuret tunteet -sarjaan kuuluu tällä hetkellä 7 suomennettua kirjaa Tom Percivalilta. Jokainen kirja kertoo eri tarinan ja hahmot vaihtuvat kirjojen välillä. Kirjat toimivat siis mainiosti erikseen. Sarjasta voi siis poimia juuri sen kirjan, joka koskettaa juuri sillä hetkellä lasta, tai joka kiinnostaa häntä.

Kirjojen ulkoasu on raikas ja räiskyvä. Pidän erityisesti kirjojen koosta. Ne ovat isoja ja toimivat tästä syystä erinomaisesti myös lapsiryhmässä luettavaksi. Kuvitus on visuaalisesti pirteä. Värejä sekä kuvia ja niiden asettelua käytetään taidokkaasti isoilla aukeamilla. Tarinoiden tekstit on myös mietitty osaksi tarinaa, kun fonttikoot vaihtuvat myös kuvien hahmot ottavat puheenvuoroja. Tekstien asettelu vie lukijaa helposti tarinassa eteenpäin. Kirjat puhuttelevat etenkin kuvien ja värien käytön osalta ja itse tekstit ovat ytimekkäitä. Kirjat jättävät erittäin taidokkaasti keskustelun varaa ja ihmeteltävää lukemisen välille. Tämä kirjasarja on erinomainen dialogiseen lukemiseen.

Omassa työssäni olen hyödyntänyt tätä kirjasarjaa lapsiryhmän kanssa ja mikään aiempi kirjasarja tai kirja ei ole pysäyttänyt lapsia yhtä tehokkaasti kuin tämän sarjan jokainen kirja. Kirjojen aiheet liittyvät läheisesti lasten elämään ja koska jokaisessa tarinassa käsittelyssä on yksi tärkeä aihe useamman sijaan, olen lasten kanssa päässyt käymään hyvin mielenkiintoisia keskusteluita syvällisemmin jokaisesta aiheesta. Lukijan on helppo tarttua lapsen kanssa yksittäiseen aiheeseen, koska kirjat kuvaavat eri aiheita erittäin taitavasti, mielenkiintoisesti, visuaalisesti ja lapsen tasoisesti.

Täydellinen Taavi

Erilaisuus ja toisaalta sen havaitseminen, että olemmeko me kuitenkaan niin erilaisia, itsensä arvostaminen ja rohkeus ilmaista itseään ja olla sellainen kuin haluaa.

Isla saa kavereita

Ystävyys ja kaverisuhteet, miten huomioida kavereita sekä mallia erilaisista sosiaalisista tilanteista. Keskustelua voi helposti ohjata siihen suuntaan, miten otan kaverin mukaan tai huomioin toisia ja miten itse voisin liittyä leikkiin.

 

Ravi raivostuu

Kiukun merkitys ja mikä voi saada kiukkuiseksi. Kiukun vallassa voi tehdä ikävästi toisille, miten siitä selvitä ja keskustelua voi jatkaa omiin kokemuksiin kiukusta ja sen käsittelystä.

Anni ei lannistu

Sinnikkyys ja uudelleen yrittäminen. Tämä kirja on erittäin mielenkiintoisesti kuvitettu, kun Annin koti ja maailmaa kääntyy väärinpäin ja mistään ei tule enää mitään. Miten mikään voisi enää koskaan sujua? Anni löytää vastauksen sinnikkyydestä yllättävältä taholta.

Milo ja mustasukkaisuus 

Mustasukkaisuus, vaikea tunne lapselle. Ensimmäinen kirja, jonka olen lukenut, jossa taidokkaasti otetaan tämä aihe pureskeltavaksi pienemmälle lapselle ymmärrettävällä tasolla. Kirja herättää keskustelua kavereista ja miten ystävän uusi ystävä ei ole uhka teidän ystävyydelle. 

Amandan huoli

Ahdistumisen tunne ja sen purkaminen. Huolien käsittely ja miten saada helpotusta, kun huoli painaa. Tämä kirja on erinomainen muistutus lapselle, miten toiseen turvautuminen kannattaa ja helpottaa huolen painamaa mieltä.

Vilhon pikku valheet

 Pienet valkoiset valheet voivat tuntua helpoilta ulos pääsyiltä tilanteista, joissa ei halua olla tai joista ei halua keskustella. Tarina havainnollistaa visuaalisesti taidokkaasti sitä, miten pienet valheet voivat kasaantua ja, että totuuden kertominen kannattaa aina.
Julkaistu 5/2024. 

lkv logo