Purkista

Purkista

Deborah Marcero, Kumma-kustannus, 2022. 

Purkista on upeasti kuvitettu lastenkirja. Kirja kertoo Leevi-pupusta, joka sulloo tunteet purkkiin ja työntää ne kaappiin. 

Leevi-pupu ei osaa käsitellä tunteitaan, vaan ohittaa ne. Kohta kaappi pursuaa värikkäitä tunteita purkeissa, kun taas Leevi elää harmaudessa tuntematta enää mitään. Häpeä ja turhautuminen ovat viimeinen pisara. Silloin tunnepurkit alkavat säröillä, poksahtavat ja purkautuvat hallitsemattomasti kaapista. Leevin on opeteltava kohtaamaan tunteet. Hän oppii jakamaan tunteen jonkun kanssa, halaamaan tunnetta ja päästämään sen menemään. 

Kirjan kuvitukset ovat yksinkertaisia, mutta värikylläisiä. Nautin kauniista väreistä ja lapset seurasivat selkeää kuvitusta helposti. Luin kirjaa 2,5-, 5- ja 8-vuotiaille. Heidän mielestään kirja oli vähän hassu, kun eihän tunteita voi sulloa purkkiin. Kerroin, että minullekin käy usein noin kuin Leeville, että päivän aikana en töissä ehdi tuntea ja sitten räiskyn kiukkuisena kotona. Lapset totesivat tämän kyllä olevan totta. Jäimme miettimään, miten voisi enemmän olla kavereita tunteiden kanssa. Oikeasti minä ajattelin, että onkohan tämä lastenkirja enemmän meille vanhemmille suunnattu, jotta mekin oppisimme tunnetaitoja. 

Oletko sinä valmis sallimaan tunteiden tuntemisen lapsilla? Entä uskallatko itse tuntea ja päästää jostakin tunteesta irti? 

Samasta kirjasarjasta löytyy aiempi teos vuodelta 2021 Purkista, jossa Leevi käsittelee ikävää, muistojen voimaa ja ystävyyttä. 
Julkaistu 5/2024. 

lkv logo