Taaperon tunnepäiväkirja

boy, portrait, child-317041.jpg

Ote Sisun (1 v 4 kk) tunnepäiväkirjasta:

-Ihanaa herätä uuteen päivään! Äitikin on ihan vieressä, Sisu ajattelee iloisena. 
-Ainiin… äidin puhelimesta oli eilen kivaa katsoa bussi-videoita. Haluan katsoa niitä uudelleen, hän tuumii päättäväisenä.
Sisu ehtii jo hieman innostua ideastaan, kunnes alkaa epäröidä.

-Mitä jos äiti ei annakaan puhelintaan, hän pohtii pelokkaana.
-Buhhi, buhhi, buhhi, hän hokee malttamattomana kertoakseen ideastaan.
Sisu hätääntyy ennen kuin äiti ehtii reagoida. 
-Äiti ei varmasti anna puhelinta, vaikka kuinka anelisin, Sisu tuumii ja alkaa itkeä surullisena. 
Onko Sinulla nälkä? äiti kysyy yrittäessään tulkita lapsensa tunteiden taustalla olevia tarpeita. Kysymyksen kuultuaan Sisu säntää äidin rinnalle juomaan maitoa ja satuttaa vahingossa itsensä. Hän tulee surulliseksi ja alkaa itkeä, mutta saa lohtua rinnan imemisestä.

Imetyksen jälkeen Sisu on levoton, sillä hänellä on pissahätä. Potalla käytyään hänen olonsa helpottaa. Sisu pyytää äidiltä rusinoita, sillä ne ovat hänen lempiherkkuaan ja niistä saa energiaa.

Saatuaan tarpeensa tyydytettyä, Sisu on iloinen ja hilpeä. Hän alkaa hassutella ja leikkiä äidin kanssa sängyssä.
-Hitaat aamut äidin kanssa ovat parhaita, Sisu ajattelee tyytyväisenä, elämästään nauttien.

Pian huomio kiinnittyy kynään.

-Vau, hieno kynä! Minäkin haluan tutkia sitä!
Anna se äkkiä minulle ennen kuin harmistun! Sisu kertoo tunnekielellään, ensin innostuneena ja lopulta itku kurkussa, surullisena siitä, ettei ehkä saakaan kynää.
-Huh, sain kynän, mikä helpotus! Sisu huojentuu.

Pian Sisu muuttuu levottomaksi ja alkaa heitellä rusinoita ympäriinsä.

-Sisu on levoton ja heittelee rusinoita, äiti toteaa tehtyään havainnon.
Sisu kuulee tämän ja saattaisi ajatella näin: 
-Ahaa, äiti kiinnitti huomiota minuun, kun heittelin rusinoita, se onkin varmaan hauska leikki, leikitään sitä!
Sitten Sisu heittää kaikki rusinat sänkyyn ja nauraa tekonaurua ollakseen hauska. Ensin äiti luulee poikansa olevan vahingoniloinen, mutta arvelee sitten Sisun kaipaavan vahvempaa yhteyttä äitiin.

Hetken kuluttua Sisu ärsyyntyy. Hän hyppii tasajalkaa ja potkii.
-Apua, apua! Sisu huutaa tunnekuohusta hätääntyneenä ja hakeutuu sitten rinnalle saamaan lohtua ja maitoa.
Imetyksen aikana Sisu rauhoittuu, mutta tämän jälkeen on jälleen levoton ja loukkaantuu erittäin herkästi. Hän heiluttelee käsiään kärsimättömänä ja kaikki tuntuu ärsyttävän häntä.

Äiti tuumii, että Sisu haluaisi olla iloinen ja hassutella äidin kanssa, muttei juuri nyt pysty, sillä hänen on huono olla, mistä se sitten johtuukaan.

-Ehkä Sisu on tulossa kipeäksi tai häntä sattuu jonnekin. Jospa hammas on puhkeamassa tai ehkä hänellä on tosi kova nälkä, äiti pohtii.

Aamiaisen jälkeen ilon ja tyytymättömyyden vaihtelua jatkuu vielä hetken aikaa. Verensokerin noustua Sisu alkaa iloisena ja energisenä leikkiä leluillaan. Sisulta tulee pissa lattialle ja täytyy lähteä jalkapesulle. Hän on malttamaton joutuessaan keskeyttämään leikin. Jalkojen kuivaus kutittaa. Sisu ilahtuu tästä ja naurahtaa.

 

Juuri, kun Sisu on orientoitunut kutitusleikkiin ja unohtanut aiemman leikin keskeytymisestä aiheutuneen pahan mielen, hänet lasketaan pois sylistä, sillä lattia täytyy kuivata. Sisu saa raivarin. Hän on pettynyt, vihainen, surullinen, ehkä jopa katkera ja ennen kaikkea lohduton, aivan ymmärrettävästä syystä. Sisu kokee tilanteen varmasti epäreiluksi ja kohtuuttomaksi. Sisu vaeltaa itkien perässä. Ehkä hän kokee myös tulleensa hylätyksi ja on kenties yksinäinenkin. Sisu hakeutuu äidin syliin rinnalle ja rauhoittuu.

Sisu vaikuttaa väsyneeltä ja hänen nenästään alkaa vuotaa räkää. Myös hänen ihonsa on lämmin. Koko aamupäivän Sisu viestii epämukavasta olosta kehossaan.

Päiväunien jälkeen Sisu ehtii iltaan mennessä kokea vielä parit raivarit ja olla niiden välillä iloinen. Illan viimeisten itkupotkuraivareiden taustalla vaikuttaa olevan väsymys, joten Sisu ja äiti menevät normaalia aiemmin vuoteeseen.

Vuoteeseen päästyään Sisu riemastuu ja peuhaa sängyssä iloisena.
-Ihanaa, oma sänky! Päivän paras hetki! Sisu tuumii ja käy tyytyväisenä nukkumaan.

Äidin mietteitä:
Sisu ehti heti herättyään tuntea monenlaisia tunteita. Reilun tunnin aikana hän ehti käydä läpi koko laajan tunneskaalan. Vahvojen tunnereaktioiden taustalla vaikuttaa olevan perustarpeita kuten nälkä ja pissahätä. Lisäksi Sisua harmittaa, koska häntä ei aina ymmärretä. Ärsyyntymiskynnystä laskee epämiellyttävä olo kehossa, joka näyttää johtuvan flunssanpoikasesta. Väsymyksen johdosta turhautumisen, suuttumuksen, surun ja pettymyksen tunteet voimistuvat, mutta kun tarpeisiin vastataan hän kokee myös iloa, riemua ja tyytyväisyyttä. Tämä antaa minulle onnistumisen kokemuksia myös äitinä. On hienoa, että lapsi osaa viestiä tarpeistaan ilman sanojakin, näyttämällä tunteensa ja tuntuu hyvältä oppia ymmärtämään hänen sanattomia viestejään ja tunnekieltään.Julkaistu 5/2024. 

 

lkv logo

ag – 


Julkaistu 5/2024. 

 

lkv logo