Tarina lohikäärmeestä, joka ei pystynyt syöksemään tulta

lohikäärme

 

Neo Rung & Liv Larsson, Friare Liv, 2021. 
Kuvitus: Maria Tilson-Larsson

Kirja on kaunis kertomus kuuntelemisen voimasta. Kirjailijoina toimivat nelivuotias Neo  Rung ja sertifioitu NVC-kouluttaja Liv Larsson. Tämä on ensimmäinen suomenkielinen kirja, joka perustuu Non Violence Communication prosessiin.

Tarina kertoo lohikäärme lapsesta Teksekistä, joka ei pysty enää syöksemään tulta. Häntä yrittävät auttaa äiti, isä, sisko, kaverit ja isovanhemmat. Neuvot, piristäminen, kyseleminen, lohduttaminen eivät kuitenkaan auta. Tarina havainnollistaa kuinka NVC-prosessin kommunikaation kompastuskivet eivät toimi. Isoisä tajuaa vihdoin, mistä kiikastaa: Teksek haluaa tulla kuulluksi. Isovanhemmat arvailevat lohikäärme lapsen tarpeita ja vievät hänet lääkärille. Lääkäri osaa kuunnella tarpeita tunteiden alla ja se sulattaa jäätyneen sydämen. Teksek löytää lämmön, jolla syöksee tulta taas. 

Kirja kertoo kauniisti kuuntelemisen ja ryhmään kuulumisen tärkeydestä. Tarinassa arvostetaan isovanhempien huolenpitoa. Isovanhemmat voivatkin olla niitä läheisiä, jotka ehtivät todella pysähtymään ja kuuntelemaan lasta. 

Kirjan lopussa on jopa yhdeksän sivua tehtäviä lapsille. Tehtävät ohjaavat lasta tunnistamaan tunteita ja tarpeita sekä miettimään, mitä voisi sanoa lohduttaakseen paremmin Teksekiä. 

Suosittelen kirjaa erityisesti viskari, esikoulu ja alakoululaiselle. Vieläkin tärkeämpi kirja on vanhemmille, sillä siitä saa suoraan sanoja suuhunsa ja loistavan esimerkin siitä, miten NVC-prosessi toimii.Julkaistu 5/2023. 

lkv logo