Tasa-arvoinen kasvatus. Opas vanhemmille ja muille lasten läheisille

tasa-arvoinen kasvatus

Nea Alasaari, Eekku Aromaa & Nasti Stenius, Naisasialiitto Unioni ry, 2022.

Kaikista tärkeintä on, että lapsi on hyväksytty ja rakastettu omana itsenään. Oleellista ei ole se, millä lelulla lapsi leikkii, vaan se, saako hän kokea olevansa rakastettu riippumatta toiminnastaan. Hyväksyvällä katseella ja läsnäololla pääsee todella pitkälle, sitä yritän itsellenikin usein muistuttaa.

Naisasialiitto Unionin julkaisema opas tasa-arvoiseen kasvatukseen on tärkeä teos suomalaisen kasvatuskirjallisuuden rintamalla. Opas kertoo helppotajuisesti, miten jokainen lapsi saa kasvaa mahdollisimman vapaina normeista ja ennakkoluuloista. Useimmat meistä aikuisista haluavat kohdata kaikki lapset samalla tavalla, mutta hyvä tahto ei vielä riitä. Oppaan avulla opit tarkastelemaan omia ennakkoluulojasi, keskustelemaan sukupuoleen liittyvistä käsityksistä ja odotuksista lapsentasoisesti sekä luomaan lapselle turvallisen ilmapiirin kasvaa ja tutustua itseensä. 

Opas sopii niin vanhemmalle, isovanhemmalle kuin kasvatusalan ammattilaiselle. Oppaan pääpaino on alle kouluikäisissä lapsissa ja pikkukoululaisissa, mutta löytyy kirjasta vinkkejä myös teini-ikäisistä. Voit hankkia oppaan kenelle vain aikuiselle, joka kohtaa lapsia, mummille, kummille, valmentajalle, partionjohtajalle, sijaisvanhemmalle tai vaikka enolle. Opas koostuu tutkimuksiin perustuvista tieto-osuuksista, kokemuksiin perustuvista vinkeistä sekä haastatteluista. 

Opas tarjoilee paljon pohdinnan aihetta heti alusta alkaen. Erityisesti kysymykset “suhtaudutko lapsen väkivaltaisuuteen eri tavalla riippuen hänen sukupuolestaan?” ja “miten lohdutat itkevää lasta ja kohtaat lapsen surun tai harmin? Vaikuttaako lapsen sukupuoli siihen? sai pohtimaan asiaa juuri varhaiskasvatuksen ja koulumaailman suunnasta. Tasa-arvo ei tosiaankaan ole valmis. 

Kirjassa paneudutaan sukupuoliin ja sukupuolivähemmistöihin, ja kirja tarjoilee kattavan tietopaketin siitä, miten vahvoja sukupuolinormeja yhteiskunnassamme edelleen elää. Yleinen tasa-arvokasvatukseen liittyvä ennakkoluulo on, ettei tytöistä ja pojista saisi enää puhua. Sukupuolittuneiden ilmaisujen käyttöä ei ole sukupuolitietoisessa kasvatuksessa kielletty, mutta tärkeää on herätä pohtimaan, millaisissa tilanteissa niitä tarvitaan. Kirjassa käydään läpi myös tunne- ja turvataitoja tasa-arvon pohjana.

Kirjasta täytyy nostaa vielä esiin upea ja herkkä kuvitus! 


Julkaistu 5/2023. 

lkv logo

Lisää otsikkotekstisi tähän