Perhepedistä

perhepedista

Kiintymysvanhemmuusperheet ry haluaa jakaa tietoa perheille nukkumisesta turvallisissa perhepedeissä.

Joskus vanhemmat päättävät nukkua vauvojensa kanssa perhepedissä, joskus vanhemmat yksinkertaisesti vain nukahtavat yösyöttöjen aikana. Näistä syistä suosittelemme jokaista vauvaperhettä järjestämään itselleen turvallisen mahdollisuuden koko perheen nukkumajärjestelyille. Blogi paneutuu hieman laajemmin perhepedin turvallisuuteen.

Muista turvallisuus perhepedissä:

  • Pidä vauva loitolla tyynyistä ja muista petivaatteista jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Vauvalla ei tule olla ympärilään ylimääräisiä petivaatteita, tyynyjä tai unileluja. Turvallisin petivaatteeksi on unipussi, joka jättää vauvan kädet vapaaksi.
  • Estä lapsen putoaminen ja pääsy esim. patjojen väliin. Tarkista että erilliset sängyt eivät pääse liikkumaan irralleen toisistaan. Muista kiinnittää siis sivuvaununa oleva pinnasänky oman sängyn runkoon tai aseta sängyt niin että ne eivät muusta syystä valu toisistaan.
  • Huomioithan myös liikkuvan lapsen turvallisuuden ja että vauvat liikkuvat tahtomattaankin ja yksin jäädessään riski ongelmiin kasvaa; kuten jäädä jumiin tai joutua kummallisiin asentoihin ja jäädä näihin pidemmäksikin aikaa.
  • Vain aikuisia ja vauva: Sisarukset ja lemmikit eivät sovi unikavereiksi perhepetiin
  • Perhepeti ei ole turvallinen kaikkein pienimmille. Jos vauvasi on keskonen tai syntynyt pienipainoisena, perhepedissä nukkumista ei suositella ensimmäisinä kuukausina.
  • Alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena perhepeti ei koskaan ole turvallinen. Perhepedissä nukkuvien ei tule myöskään tupakoida. Ylimääräiset myrkyt ovat aina myös muiden hengitysilmassa ja täten samassa sängyssä nukkuva lapsi altistuu näille myrkyille sinun sitä tahtomattakaan.
  • Sohvat eivät ole perhepetiä varten. Sohvat ovat usein liian pehmeitä ja kapeita nukkumista varten, varsinkin perhepedin kohdalla.

Suurin käytännön hyöty perhepedistä koituu silloin, kun vauvaa imetetään eikä yhdenkään perheenjäsenen tarvitse yöaikaan nousta ylös lämpimästä sängystä. Yhdessä nukkuminen on erityisen ihanaa työssä käyville äideille, jotka saavat mahdollisuuden läheisyyteen ja yhdessäoloon päiväsaikaan erossaolon korvikkeeksi. Lukuisat äidit ympäri maailmaa myös voivat todistaa tämän väitteen todeksi: äitikin nukkuu paremmin, kun vauva on koko ajan lähellä.

Lainaus on Katri Pääkkö-Matilaisen Kiintymysvanhemmuus – lapsen perustarpeet ja niihin vastaaminen -kirjasta, jonka voit hankkia itsellesi yhdistyksen PDF:nä verkkokaupastamme.  

Myös Imetyksen tuki ry on samoilla linjoilla kanssamme 
turvallisista perhepedeistä
Julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017.