Kuinka helpottaa hammaspesutilanteita?

Kaikessa aikuisen ja lapsen välisessä vuorovaikutuksessa tärkeintä on pyrkiä kohtaamaan tilanne ja lapsi yksilöllisesti kuuntelemalla ja ymmärtämällä lasta, ja lähteä purkamaan syntynyttä ongelmaa sitä kautta. Mikään vinkkilista ei korvaa tätä lähtökohtaa.

Kun puhumaton ja/tai pieni lapsi kieltäytyy hammaspesusta, syitä voi olla vaikea selvittää. Syynä voi olla esimerkiksi puhkeavat hampaat, jotka aiheuttavat kipua ikenissä, ikävältä tuntuva hammasharja tai pahanmakuinen hammastahna. Tavallisen hammasharjan voi kokeilla vaihtaa esimerkiksi sormiharjaan tai sähköhammasharjaan, antaa lapsen kokeilla pestä itse tai odottaa kun pahin kipu ikenissä helpottaa hampaan puhjettua.

Isomman lapsen kanssa kannattaa käydä tarkasti ja useaan kertaan läpi, mitä seurauksia on sillä, jos hampaat jättää pesemättä. Vanhemman olisi hyvä puhua totuudenmukaisesti, ei pelotellen. On tärkeää herätellä lapsen omaa sisäistä motivaatiota antamalla tarpeeksi tietoa hammasterveyden ylläpidon tärkeydestä.

Hammaspesuhetkiä voi yrittää järjestellä lapselle miellyttävimmiksi esimerkiksi ajoittamalla hammaspesun uuteen ajankohtaan (esim. vaikka alkuiltaan, jonka jälkeen on vielä hyvin aikaa leikkiä. Hammaspesu saattaa merkitä monille illan loppumista ja nukkumaanmenoa, joka tekee siitä ikävän rutiinin).

Muita vinkkejä hammaspesutilanteiden helpottamiseksi:

  • Netistä löytyy useita hammaspesuvideoita, joita voi katsella samalla, kun hampaita pestään.
  • Hammasterveyttä voi lähestyä lapsen kanssa erilaisten mielikuvituksellisten leikkien kautta, esimerkiksi piirtämällä lyijykynällä paperille hampaita ja niihin “kariespeikkoja”, jotka lapsi “harjaa” pois pyyhekumilla.
  • Koko perhe voi mennä hammaspesulle yhtaikaa, jolloin lapset huomaavat, että se on aikuisillekin tärkeä rutiini.
  • Lapsi voi pestä vanhemman hampaita samalla, kun vanhempi pesee lapsen omia.
  • Vanhempi voi pestä lapsen hampaita käsinuken ja mielikuvitusleikin kera.
  • Vanhempi ja lapsi voivat keksiä yhteisen hammaspesulaulun.