Miten tukea itsenäistä leikkiä?

miten tukea itsenäistä leikkiä?

Miten saada lapsi leikkimään, jos lapsen mielestä kaikki on tylsää ja vanhemman ehdotukset eivät käy tai kävisivät, jos vanhempi tulee mukaan leikkimään. Lapsen kanssa leikkiminen on myös tärkeää, mutta joskus olisi kiva, että lapsi leikkisi ihan itsekseenkin ja vanhempi voisi keskittyä johonkin muuhun. Miten tämä onnistuisi?

 

  1. Varmista, että lapsella on tilaa leikkiä ja olla lapsi. Leikkiminen ei ole kivaa, jos siihen sisältyy sääntöjä ja rajoitteita. Lapsella pitää olla tilaa toteuttaa itseään vapaasti, joten huolehdi, että tila ja tilassa olevat esineet ovat sellaisia, joilla lapsi saa leikkiä rauhassa. 

  2. Varmista, että lapsella on oikeanlaiset lelut. Itsenäiseen leikkiin uppoutuminen on helpompaa, kun lelut ovat sellaisia, joita voi käyttää monella eri tavalla. Esimerkiksi erilaiset palikat, leluhahmot, rasiat tai pahvilaatikot tai taikahiekka sallivat lapsen mielikuvituksen lentää, toisin kuin vaikka vilkkuvalo-ääni-lelut, joissa leikki on vain napin painamista. Lelun on hyvä olla myös oikea ikätasoisesti. Lapsen on vaikea innostua leikistä, jos lelu on liian helppo tai vaikea. 

  3. Karsi lelujen määrää, panosta laatuun. Mikäli leluja on liikaa esillä, voi leikkiin ryhtyminen tuntua ylitsepääsemättömältä, kun on liikaa valinnanvaraa. Leluja voi laittaa välillä tauolle ja pitää vain lempilelut esillä kerrallaan.

  4. Älä odota liikoja. Taaperon keskittymiskyky on 5-6 minuuttia ja ja leikki-ikäisellä 8-10 minuuttia. Jos itsenäinen leikkiminen on uutta lapsellesi, niin aloita sopivan pituisesta ajasta, kunnes lapsi oppii siirtymään leikistä toiseen.

  5. Auta lasta aloittamaan leikki, jos se on vaikeaa. Jos itsenäinen leikkiminen tuntuu todella vaikealta, voi sen oppiminen vaatia, että vanhempi on ensimmäiset 15-20 minuuttia leikissä mukana. Jätä omat kiireet ja puhelin pois ja keskity täysillä lapsen kanssa leikkimiseen. 

  6. Kerro lapselle, että odotat lapsen leikkivän nyt itsekseen ja että sinä teet jotain muuta sillä aikaa. Kerro myös, että leikin jälkeen haluat kuulla, mitä lapsesi leikki. Jos lapsi kaipaa rakennetta elämään, voit kertoa, että olet asettanut aikaa 10 minuuttia tälle leikille. Toiset lapset taas haluavat leikkiä ilman ajastinta. Pysy kuitenkin positiivisena. Leikkiminen on osa arkea ja lapselle hauskanpitoa. Siksi ei kannata tehdä siitä kotityötä, esimerkiksi sanomalla: “Nyt minun pitää tehdä töitä ja sinun pitää leikkiä itseksesi!”

  7. Pysy näkö- tai kuuloetäisyydellä. Lapsen leikki sujuu parhaiten, kun lapsi kokee olevansa turvassa ja sinun läsnäolosi tuo lapselle turvan tunteen. Kun lapsi voi tarkastaa sinun sijaintisi leikin lomasta, niin hänelle jää paremmin energiaa keskittyä leikkimiseen. 

  8. Älä kommentoi lapsen leikkiä. Lapsen leikin kehuminen voi tuntua kivalta, mutta se vie lapsen keskittymisen pois leikkimisestä. Anna lapsen keskittyä täysillä siihen, mistä hän nauttii, niin leikki sujuu paremmin.

  9. Kerää laatikkoon leluja tai tavaroita, joista lapsesi erityisesti innostuu. Ota esille nämä erityislelut silloin, kun odotat lapsesi leikkivän itsekseen. 

  10. Luota siihen, että lapsi pääsee yli tylsästä hetkestä. Älä ala keksimään lapsellesi tekemistä vaan vahvista lapsen luottoa siihen, että hän keksii kyllä jotain mielenkiintoista tekemistä. Voit sanoa: “Mitäköhän kivaa keksit seuraavaksi?” Jos lapsi valittaa, voi osoittaa myötätuntoa: “Nyt et meinaa keksiä mitään, se tuntuu susta tylsältä. Haluatko multa vähän halienergiaa, jos se auttaisi keksimään seuraavan leikin?”