Annika Hämynen, Kumma-kustannus, 2022.
Kuvitus: Johanna Lehtomaa
Tietoisku: Anita Puustjärvi, lastenpsykiatrian erikoislääkäri
Päiväkoti-ikäisen Kaikun äänellä puhuva Apua, sukissani on lohikäärmeitä! kuvaa silmiäavaavasti aistiyliherkän lapsen maailmaa. Kirjan mainio teksti on helppolukuista ja Kaikun taitavasti sanoittamat tunnekuvaukset osuvia eivätkä turhan vakavia. Suloinen kuvitus konkretisoi lapsen kokemuksen myös näin aikuisen silmin. Kirjassa on neljä lapsille suunnattua tarinaa sekä aikuisille tarkoitettu tietoisku aistitiedon käsittelyn ja säätelyn vaikeuksista. Kirjan suositusikä on 4+.
Kaikun vaatteeissa asuu lohikäärmeitä, jotka saavat vaatteet kuumiksi, kutittaviksi ja pisteleviksi. Onneksi sentään joissakin sukissa viihtyvät myös rauhallisina pysyttelevät kaverilohikäärmeet Puhku ja Hehku. Kaikun vanhemmat osaavat suhtautua lohikäärmehaasteisiin lempeästi ja hirmulohikäärmeetkin saadaan heidän avustuksellaan rauhoittumaan.
Lounaalla Kaikun lisäksi myös muut lapset harjoittelevat ruokarohkeutta tutustumalla lautasiltaan löytyviin epäilyttäviin vihreisiin pötköihin eri aistein. Kaikun pavut jäävät piileskelemään paperin suojiin, mutta kotona Kaiku kokeilee päivällä oppimaansa tapaa ja rohkaisee mallikkaasti haarukan piikkeihin kiinnitarrannutta epävarmaa ja ujoa porkkanaa seikkailuun.
Lapsiryhmän hulina tuntuu Kaikusta raskaalta. Kuulosuojaimetkaan eivät peitä kaikkia ääniä jotka päivän mittaan kerääntyvät lapsen päässä muurahaisten tapaan parveileviksi ääniäisiksi. Iltapäivällä keko purkautuu räjähtämällä, mutta kodin hiljaisuudessa, Kaikun omassa pesäluolassa viimeisetkin ääniäiset pääsevät poistumaan ja pää keventyy.
Viimeisessä tarinassa pohditaan, millainen olisi oikea huilipäivä. Kaiku päästää mielikuvituksensa valloilleen ja kuvittelee täydellisen päivän ilman haastavia tilanteita. Viimeiseksi kirja kehottaa pohtimaan lapsen kanssa, millainen teidän päivänne olisi.
Julkaistu osana vuoden 2022 joulukalenteria.