Kiintymysvanhemmuus – lapsen perustarpeet ja niihin vastaaminen

Katri Pääkkö-Matilainen, Kiintymysvanhemmuusperheet ry, 2022.

Katri Pääkkö-Matilainen on kirjoittanut kirjan Kiintymysvanhemmuus – lapsen perustarpeet ja niihin vastaaminen. Kirjassa käydään läpi kiintymysvanhemmuuden perusteita ja esitellään kiintymyssuhteen muodostumista tukevia ja sitä kautta lapsen sekä koko perheen hyvinvointia lisääviä vauvanhoitotapoja. Kiintymysvanhemmuuden ytimessä on kunnioitus lasta ja tämän oikeutettuja, perusteltuja tarpeita kohtaan. Tämän kirjan tavoitteena on auttaa mahdollisimman monia äitejä ja isiä rakastumaan vauvaansa. 

Pääkkö-Matilaisen kirja on teoksena mielenkiintoista asiaa sisältävä, ja siinä on aitoa faktaa vauvan tarpeista ja siitä, millainen vastuu vanhemmilla on varhaislapsuudesta. Tähän teokseen voit tutustua jo lapsen hankintaa harkitessa tai missä tahansa vaiheessa, jossa koet tarvitsevasi rohkaisua toimia vaistojen varassa, tai jos sinusta tuntuu, että aiemmin tapaamasi vauvan hoito-oppaat eivät ole kolahtaneet yksiin arvomaailmasi kanssa. Tässä se nyt on!

Katri Pääkkö-Matilainen on Seinäjoella asuva historian, psykologian ja filosofian opettaja, kahden lapsen äiti sekä lapsiperheyhdistysaktivisti. Kirja on kirjoitettu vapaaehtoistyönä ja julkaistu pdf-kirjana ensi kerran vuonna 2011. Nettikirjaa on uudistettu 2016. Tämä kirja on uudelleen taitettu ja tarkastettu vuonna 2022. Sini Salo on tehnyt upeaa työtä taiton ja kauniin kuvituksen kanssa. Kirjan paino on kustannettu nettikirjan myynnillä. Tässä se vihdoin on ihan oikeana kirjana! Osta nyt uusittu ja painettu kirja omaksesi!

Kirja alkaa perustiedoilla kiintymysvanhemmuuden käsitteistä. Kiintymysvanhemmuuden käsite sisältää lapsentahtisuuden ja uskomuksen vauvoista hyväntahtoisina viestijöinä.

Jokaisella kerralla kun aikuinen tai isompi lapsi vastaa vauvan tarpeisiin, tämä saa kasvuaan ja kehitystään edistävää apua sekä viestin siitä, että on arvokas ja että maailma on hyvä paikka ja toiset ihmiset luottamuksen arvoisia.

Raskausaikana kannattaa ehdottomasti tutustua kirjan lukuun Prologi – Synnytys ja syntymä. Luvussa tutustutaan synnytyksen historiaan ja suomalaiseen synnytyskulttuuriin sekä modernin lääketieteen vaikutuksiin synnytyksessä. Kappaleessa tutustutaan myös aktiiviseen luonnonmukaiseen synnytykseen, erilaisiin lääkkeettömiin kivunlievityskeinoihin ja kuinka tehdä vauvalle mahdollisimman lempeä syntymä.

Kiintymysvanhemmuus kirjan ensimmäinen osa paneutuu kosketuksen merkitykseen. Toisessa osassa Ravinto tutustutaan imetykseen, pulloruokintaan ja sormiruokailuun. Imetys-lukuun kannattaa tutustua jo raskauden aikana tai kun haluat perusteluja ihmetteleville tuttaville. Lempeää tietoa tulee imetyksen hyödyistä, sujuvasta imetyksestä, imetyksen vaiheista ja haasteista, taaperoimetyksestä, vauvan yöelämästä, yövieroituksesta sekä vauvantahtisesta pulloruokinnasta. Kun vauva lähenee puolta vuotta ja sormiruokailu tulee ajankohtaiseksi on ihanaa lukea vauvantahtisesta sormiruokailusta, kun perustelee ruokaa tuputtaville isovanhemmille, miten meillä syödään.

Kolmannessa osassa perehdytään uneen. Luvusta löytyy tietoa yhdessä nukkumisen hyödyistä ja historiallisista perusteluista sekä siitä, miten toteuttaa turvallinen ja mukava perhepeti. Neljännessä luvussa tutustutaan kantamiseen ja kantovälineisiin. Tässä luvussa voi etsiä itselleen uusia ideoita kasvavan vauvan kantamiseen eri vaiheissa.

Sikiöt ovat kohdussa kannettuina elämänsä ensimmäiset yhdeksän kuukautta. Usein sanotaankin, että kantamisen kautta pitäisi jatkaa kohdun ulkopuolella toiset yhdeksän kuukautta.

Kantamisen hyötyjä kuvaillaan kirjassa monipuolisesti sekä ihokontaktin ja läheisyyden tärkeydellä että motorisella kehityksellä: 

Kannetun lapsen liikeaisti saa monipuolisia ärsykkeitä, mikä rauhoittaa lasta, vaikuttaa myönteisesti sydämen toimintaan, hengitykseen ja lihasjäntevyyteen, edistää lapsen oman kehon tuntemusta ja on hyödyksi motoriselle kehitykselle. 

Viides osa tutustuu vessahätäviestintään. Luvussa pääsee kurkistamaan historiaan ja perusteisiin vauvojen vessahätäviestinnästä. Vessahätäviestinnän toteutuksesta saa myös hyviä vinkkejä pottailun eri vaiheisiin kuten pottalakkoiluun, vaikka ei aloittaisikaan vessahätäviestintää aivan vastasyntyneen kanssa. Loppusanat Pääkkö-Matilainen on kirjoittanut rakkaudesta, syyllisyydestä ja yhteisöllisyydestä: tarvitsemme vertaistukea vanhemmuudessa.

Osta kirja omaksesi 
tästä