Rohkean Rikun hulinaviikko

Carl-Johan Forssén Ehrlin, Otava, 2019.
Katarina Vintrafors, kuvitus

Lastenkirjan päähenkilö Riku on juuri muuttanut ja häntä jännittää uuteen esikouluun meno. Viikon aikana Riku myös ikävöi vanhoja kavereitaan, pelkää hämähäkkiä ja pimeää, satuttaa polvensa, ei halua maistaa uutta ruokaa sekä auttaa toisia muuttamaan ajatteluaan.

Tässä lasten kirjassa havainnollistetaan ajattelutavan muutoksen suurta voimaa. Kirjassa esitellään muutamia tekniikoita, jotka auttavat lasta ymmärtämään ja hallitsemaan tunteitaan. Kirja koostuu kahdesta osasta: tarinasta lapsille ja tekniikkaohjeista vanhemmille.

Jokainen kokee maailman omalla tavallaan. Mentaalisen kartan pohja muotoutuu jo lapsena ja vaikuttaa päätöksiin vielä aikuisenakin. Joskus mielentilaan tai ajatukseen saattaa jumiutua, eikä ongelmaan löydy ratkaisua. Keinot, joilla Rikun kiperät tilanteet ratkeavat, havainnollistavat ajatustavan muutoksen suurta voimaa. Symbolien, värien ja liikkeiden avulla vanhat ajatusmallit rikotaan luovasti. Tämän jälkeen aivot voivat vastaanottaa uusia ajatuksia ja tunteita. Kun kokeilet kirjan tekniikoita yhdessä lapsen kanssa, autat lasta murtamaan kielteisiä ajatuskuvioita ja siten lisäät hänen hyvinvointiaan. 

Esimerkkeinä ajatustapojen muuttamistekniikoista: Etsitään niin paljon myönteisiä kokemuksia että ne alkavat vahvistaa toivottua ajattelu- tai käyttäytymistapaa. Lisätään pelottavaan mielikuvaan myönteisiä mielikuvia. Kelataan mielessään videota, jossa reagoidaan halutulla tavalla vaikeassa tilanteessa. Keskitytään asian hyviin puoliin. Siirretään huomio toisaalle kivusta.

Kirjailija on psykologian kandidaatti, käyttäytymistieteilijä ja NLP-valmentaja. Carl-Johan Forssén Ehrlin teki läpimurtonsa 2015 lastenkirjallaan
”Kani joka tahtoi nukahtaa”. Tähän kirjaan ovat rakastuneet monet väsyneet vanhemmat ja lapset rauhoittuvat kirjan rentoutustekniikoiden avulla.

Kirjan tilanteet ovat jokaiselle lapsiperheelle tuttuja arjen tilanteita. Toivoisin, että Rohkean Rikun hulinaviikko -lastenkirjan löytäisivät erityisesti vanhemmat, joiden lapsilla on taipumusta jännittämiseen, ikävöimiseen, tunteisiin jumiin jäämiseen ja pelkoihin. 


 Pia Kosonen 



Julkaistu osana
vuoden 2022 joulukalenteria.