Väsyneelle vanhemmalle – panosta levon eri muotoihin

väsynyt vanhempi

Usein väsyneelle vanhemmalle sanotaan, että yritä nukkua enemmän tai mene samaan aikaan lapsen kanssa nukkumaan. Mutta vaikka nukkuisi suht hyvin, voi vanhemmasta tuntua uuvuttavalta. Silloin voi olla kyse siitä, että vanhemmalta uupuu levon eri muodot päivistään. 

Fyysinen lepo koostuu passiivisesta ja aktiivisesta levosta. Passiivinen lepo tarkoittaa unta, josta varmasti on puutetta vauva vuonna ja pikkulapsi aikana. Intensiivinen vauva-aika ja taaperon jatkuva vahtiminen voi vähentää myös aktiivisen levon määrää päivistä. Aktiivinen lepo tarkoittaa esimerkiksi joogaa, venyttelyä, hierontaa tai muita kehon huolto terapioita, jotka lisäävät kehon aineenvaihduntaa ja liikkuvuutta.

Toisinaan vanhemmat ovat väsyneitä kaikesta metatyöstä päivissään. Muistin päiväkodin retkieväät, ostaa uudet kurahousut, tilata auton huollon, koululaisen liikuntapäivän, suunnitella ensi viikon aikataulut ja tilata kauppaostokset, soittaa verottajalle mummon kysymyksistä, taloyhtiön talkoopäivän makkarat unohtui tilauksesta ja puhumattakaan siitä, mitä töissä piti muistaa… Vanhemmilta saattaa siis uupua mentaalista lepoa. Tällöin päivään kannattaa aikatauluttaa pieniä parin minuutin lepohetkiä, jolloin voi keskittyä hengittämään ja rauhoittamaan kehon ylikierroksia.

Aistilepo tarkoittaa, että saa hetken levon ympäristön aistiärsyke kuormasta. Vanhempi voi esimerkiksi sulkea hetkeksi silmät ja maata paikoillaan sohvalla eikä ottaa kännykkää kun lapset hetken leikkivät keskenään sovussa. Toiset lapset ovat hyvin äänekkäitä ja ääniherkkä vanhempi voikin miettiä välillä pieniä apuvälineitä arkeensa kuten taustamelua vaimentavia korvatulppia tai kuulokkeita. Myös lapsen kanssa voi pikkuisia hetkiä harjoitella aistilepoa. Lapsi voi vaikka kuvitella olevansa sähköauto ja yhdessä testata vanhemman kanssa kuinka lataus onnistuu.

Luova lepo on erityisen tärkeää vanhemmille, jotka ratkaisevat paljon ongelmia. Luovuus tarvitsee keskittymistä hetkeen. Luova lepo voi olla pienistä kauniista asioista nauttimista esimerkiksi yhden parkkipaikalla kasvavan kukan ihmettelyä tai taiteen kuluttamista. Yhdessä lapsen kanssa voi keskittyä arjen mindfullness harjoitukseen värittämällä tai muovailemalla muovailuvahalla tai kuuntelemalla rauhallista musiikkia. Luonto kuten vaikkapa lähimetsäretki tarjoaa kauneuden ihmettelyyn oivallisen mahdollisuuden. Vanhemman oma harrastus voi myös olla luovaa lepoa kuten ompeleminen, virkkaaminen, valokuvaaminen… Mikäli elämäntilanne on vauhdikas tai kotoa on hankala lähteä, voisiko kotona tehdä jotain luovaa, johon voi pieniksi hetkiksi uppoutua.

Emotionaalinen lepo tarkoittaa, että voi vapaasti ilmaista tunteita ja vastata kysymykseen kuinka voin tänään. Tunteiden ilmaisun tulee olla aitoa. Tunteet on myös hyvä jakaa jonkun kanssa. Usein saattaa olla tarve myös sosiaaliselle levolle samaan aikaan. On tarve tulla hyväksytyksi ja kuulluksi sekä saada empaattista kohtaamista. Vanhempi saattaa jäädä arjessa kovin yksin, jos ystävät ja tukiverkosto asuu kaukana. Päiväkodin jälkeen ei niin vain lähdetä vierailulle kovin pitkälle kun vaarana on rytmien romuttuminen autoon nukahtamisena väärään aikaan ja illat vaan ovat niin lyhyitä… Sosiaalista lepoa saadakseen kannattaa ympäröidä itsensä ihmisillä jotka ovat kannustavia ja positiivisia. Tähän olen itse saanut ratkaisun Kiintymysvanhemmuusperheet yhdistyksessä toimimisesta: sekä nettiyhteisöt että live tapahtumat ovat kannustavia ja ihania kohtaamisia täynnä.

Viimeinen levon muoto on henkinen lepo. Tämä tarkoittaa kykyä tuntea yhteyttä fyysisesti ja mentaalisesti sekä tuntea vahvaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, rakkautta, hyväksyntää ja tarkoitusta. Usein henkinen ymmärretään suomen kielellä uskontona, mutta nykyään yhä useampi ei tunne yhteyttä mihinkään uskontoryhmään. Kaikki ihmiset kuitenkin tarvitsevat yhteisöön kuulumisen, rakkauden, elämän tarkoituksen ja hyväksytyksi tulemisen tunteita, jotka antavat lepoa arjen oravan pyörän myllytyksessä. Vanhemmuudessa parasta on juuri tuon rakkauden tunteminen. Vanhemmuuden rakkauden hetkiä onkin syytä muistella ja pitää aktiivisesti mielessä. Hyvä keino tähän on 
Love Flooding -menetelmä yhteyden ylläpitoon.

Toivottavasti erilaisten levon tapojen pohtiminen, toisi sinulle oivalluksia siitä, miten omassa arjessa voisi ihan pienillä arkisilla teoilla lisätä levon määrää päiviin. Muista myös lempeys siitä, että joka päivä kaikki tarpeet eivät tietenkään tule tyydytetyksi varsinkaan pienten lasten vanhemmilla. Ihmisen perustarpeena on kuitenkin riittävä unen saanti. Ilman unta ei jaksa edes miettiä, miten päivällä saisi levättyä. Siitä löytyy lisää luettavaa useista blogiteksteistä esimerkiksi 
täältä.
Julkaistu 9/2022.