Vieraskynä: Vastasyntyneen uni ja vanhemman oma jaksaminen

vastasyntyneen uni

Millaista pienen vauvan normaali uni on?

Vastasyntynyt vauva jaksaa valvoa usein vain lyhyitä hetkiä vuorokaudessa, nukahtaen melkeinpä mihin tahansa ja milloin tahansa, useimmiten syöttöön. Vauvan kasvaessa päiväunien määrä laskee kuitenkin suhteellisen nopeasti. On hyvä ottaa huomioon, että toiset pienet vauvat ovat alusta lähtien enemmän hereillä ja jaksavat valvoa pidempiä aikoja kuin toiset. Vauvojen yksilöllisyys vaikuttaa siis myös uneen. 

Vastasyntyneen uni on rakenteeltaan erilaista kuin aikuisilla ja noin puolen vuoden iässä se kehittyy enemmän aikuisen unta vastaavaksi. Aikuisen ja vauvan unisyklien pituuden erot osaltaan selittävät, miksi vanhempi kokee yöheräilyt rankkoina. Vanhempi herää usein kesken oman unisyklinsä syvän unen vaiheen. 

Vauvan unen erityinen rakenne altistaa vauvan heräilemään herkästi. Yöheräilyjen taustalla voi myös olla kiintymyskäyttäytyminen ja turvallisuuden tunteen hakeminen, eli vauvan tarve olla lähellä hoivaajaansa
. Näin ollen heräily on tietyllä tapaa vauvalle elinehto. On hyvä muistaa, että jos pieni vauva ei aisti sinun läsnäoloasi, hän ei usein ymmärrä mitä tapahtuu ja saattaa hätääntyä. Tästäkin syystä jotkut vastasyntyneet nukkuvat parhaiten ensisijaisen vanhemman iholla tai sylissä. Tämä on siis täysin normaalia ja vaihe menee yleensä ohi kun lapsi hieman kasvaa. 

Päiväunien kesto voi vaihdella paljon ja lyhyet torkut ovat pienillä vauvoilla hyvin tavallisia. Vauva voi herätä myös päiväunilta tiheästi syömään ja varmistelemaan hoivaajan läsnäoloa. Usein vastasyntyneet nukkuvatkin mielellään päiväunet hoivaajan läheisyydessä, eivätkä välttämättä suostu nukkumaan itsekseen esimerkiksi vaunuissa tai pinnasängyssä. Tämä on täysin normaalia! Useat perheet ovat kokeneet kantovälineet käteväksi paikaksi päiväunille, koska ne vapauttavat vanhemman kädet hoitamaan muita askareita tai huolehtimaan isommista lapsista vauvan nukkuessa.
 

Kuinka tukea vuorokausirytmin kehitystä

Vauva syntyy  ilman sirkadiaanista rytmiä, eli sisäistä kelloa, joka ohjaisi yön ja päivän eroa. Usein vastasyntynyt nukkuu aluksi tasaisesti ympäri vuorokauden, sillä hänellä ei ole vielä mekanismeja, jotka kertoisivat yön ja päivän erosta. Hiljalleen vuorokausirytmi alkaa kehittyä ja vähitellen pisimmät unijaksot alkavat kuitenkin sijoittua yöaikaan. 

Vauvan oma melatoniin eli yöhormonin tuotanto käynnistyy noin muutaman kuukauden ikäisenä. Siihen asti nukkumista ohjaa pelkästään ns. unipaine ja yötä päivästä erottavat ulkoiset vihjeet.
Täten vuorokauden jakautuminen yöhön ja päivään on vauvan omaksuttavissa vanhempien ohjauksen ja toiminnan kautta. Imetetyt vauvat saavat kuitenkin rintamaidosta illalla ja yöllä hormoneja, jotka edesauttavat unta. Imetys siis tukee vauvan vuorokausirytmiä etenkin silloin, kun vauvan oma melatoniinin tuotanto ei ole vielä käynnistynyt!

Tavallinen vuorovaikutus vanhemman kanssa auttaa vastasyntynyttä erottamaan hiljalleen päivän yöstä: päivällä on valoisaa, kuuluu elämisen ääniä ja seurustellaan vanhempien kanssa. Yöllä on pimeää, vanhemmat puhelevat hiljaa ja ympäristö on hiljainen. Voit auttaa vauvaa vuorokausirytmin muodostumisessa siten, että nukutat vauvaa päivisin valoisassa paikassa lähellä sinua, niin että et vauvan unien ajaksi hiljennä asuntoa. Tekemällä samalla kotitöitä tai vaikkapa katsomalla tv:tä viestität vauvalle, että on päivä ja vanhemmat ovat lähellä. Vauvan voi myös ottaa mukaan kun hoidat asioita tai tapaat ystäviä. 

Meitä ei ole luotu selviämään vanhemmuudesta yksin

Vauvavuosi on rankkaa aikaa, joten vanhempien on tärkeä panostaa myös omaan jaksamiseensa, sekä mahdolliseen parisuhteeseensa ja ystävyyssuhteisiin. THL:n teettämä uusi tutkimus osoittaa, että äidin vakaat ja läheiset ihmissuhteet puolisoon ja muihin aikuisiin edesauttavat pikkulapsen hyvinvointia.

Meitä ei ole luotu selviämään vanhemmuudesta yksin. Vauvan kanssa apuun kannattaakin valjastaa koko perhe, sukulaiset ja ystävät. Jos joku tulee kylään, voit vaikkapa pyytää häntä tuomaan tullessaan ruokaa pakkaseen tai auttamaan kodin siivoamisessa, että saat keskittyä vauvan kanssa pesimiseen. Jos tukiverkkoa ei kuitenkaan ole, tai esimerkiksi isovanhemmat asuvat kaukana, konkreettista apua arkeen voi saada esimerkiksi oman kunnan lapsiperheiden kotipalvelusta. Se on ns. ennaltaehkäisevää palvelua, jota voi pyytää vaikka et kokisikaan itseäsi täysin uupuneeksi. Huoli omasta jaksamisesta riittää!

Lisäksi vaikka jokin olisi normaalia, ei se tarkoita, etteivätkö esimerkiksi yöheräilyt olisi rankkoja, tai etteikö unia saisi pyrkiä parantamaan. Monesti vanhempia kuitenkin helpottaa jo tieto siitä, että usein vauvan heräilyjen syynä ei ole konkreettinen unihäiriö.

Vanhemman oma jaksaminen

Jotta voimme pitää huolta toisistamme, täytyy meidän ensin pitää huolta itsestämme. 

Tässä muutamia vinkkejä, joita voit pohtia oman jaksamisen parantamiseksi:

  • Mieti, mitkä asiat tuovat sinulle iloa ja hyvää mieltä? Toisille se on pitkä suihku rauhassa vauvan ollessa toisen aikuisen kanssa, toiselle kävelylenkki korttelin ympäri tai kuppi lämmintä juomaa äänikirjaa kuunnellen. Yritä lisätä näitä hetkiä päiviisi.
  • Jos perheeseen kuuluu toinen vanhempi, jakakaa vastuuta vauvan hoidosta. Keskustelkaa toiveistanne ja tarpeistanne yhdessä.
  • Soita ystävälle, joskus juttutuokio voi piristää ja auttaa jaksamaan. Aina ei tarvitse edes fyysisesti nähdä, vaan kahvihetki puhelimitse voi tehdä ihmeitä.
  • Vieraile sukulaisilla ja ystävillä, jos mahdollista. Voisitko joskus jäädä yökylään? 
  • Elämä pienen lapsen kanssa on usein täynnä kompromisseja. Pyri kuitenkin huomioimaan tasapuolisesti kaikkia hyvinvoinnin osa-alueita esimerkiksi tasapainotellessasi oman ajan ja oman unentarpeesi välillä. 
  • Ulkoile mahdollisuuksien mukaan usein.
  • Huolehdi riittävästä nesteytyksestä ja ravinnon saamisesta.

Lyhyt esittely yhdistyksestä

Vauvojen ja pienten lasten uneen liittyvää tietoa on nykyään paljon saatavilla netissä ja somessa. Ohjeet ovat kuitenkin kaikenkirjavia eivätkä aina ota huomioon vauvojen yksilöllisiä eroja. Muun muassa tästä huomiosta syntyi sosiaali- terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten toimesta Lapsiperheiden uni ry, sillä halusimme koota yhteen paikkaan luotettavaa, näyttöön perustuvaa tietoa vauvan nukkumisesta.

Lapsiperheen uni ry:n toiveena on, että pystymme normalisoimaan ja tuomaan tietoa vauvan luonnollisesta unesta ja sen kehityksestä teille vanhemmille. Lisäksi toivomme, että pystymme madaltamaan kynnystä hakea apua ennen kuin koko perhe on kovin väsynyt.

Meidät löytää Instagramista @lapsiperheidenuni ja pian meille aukeaa myös nettisivut!

lapsiperheiden uni - logo



Julkaistu 9/2022.