Hidasta – 10 vinkkiä läsnäolevampaan vanhemmuuteen

hidasta

Tuntuuko joskus siltä, että arkipäivänä ehdit lähinnä vain ohjata, kieltää, muistuttaa ja komentaa lasta? Pinna kiristyy jokaisella ja aina on kiire? Konkreettiset vaihtoehdot arjen hidastamiseen ruoan tilaamisesta lyhennettyyn työaikaan ovat jokaisen perheen omia valintoja, mutta tässä pyrimme tarjoamaan arkiseen olemiseen ja yhteyteen vinkkejä. 

Keräsimme kymmenen keinoa, jolla parannat yhteyttä lapseesi helposti:

1. Ole läsnä lapselle

Kun keskustelet lapsesi kanssa, katso lasta silmiin – katsekontakti kertoo, että olet läsnä, kuuntelet aidosti ja olet kiinnostunut. Jos lapsi asuu kotona keskimäärin 19 vuotta, teillä on noin 1000 yhteistä viikkoa saman katon alla.

2. Hidasta

Lapset osaavat elää hetkessä, pysähtyä pientenkin asioiden äärelle ilman kiirettä. Yritä ottaa mallia lapsesta. Pysähdy lapsen kanssa ihastelemaan aamun pinkkiä taivasta tai huurteisia lehtiä, puhaltamaan saippuakuplia ja katsomaan, mihin asti ne liitävät. Varaa iltapäivään välipalaa ja aikaa, ja tulkaa lapsentahdissa kotimatka. Vahva yhteys vanhemman ja lapsen välille syntyy pienistä pysähtyneistä hetkistä. 

3. Kuuntele

Läsnäolevalla kuuntelulla on iso merkitys yhteyden luomisessa. Kun kuuntelet, opit tuntemaan lastasi aina vain enemmän, ja lapsi oppii luottamaan, että vanhemmalle voi kertoa mitä vain, ja vanhempi kuuntelee. Anna lapselle aikaa ja tilaa puhua, älä hoputa tai johdattele häntä.  

4. Halatkaa

Halaamisella on tutkitusti runsaasti positiivisia vaikutuksia. Halaaminen rentouttaa, sydämen syke tasaantuu ja verenpaine pysyy normaalilla tasolla. Halaus myös lisää hapen määrää veressä ja auttaa sydäntä toimimaan normaalisti. Kun halaat, aivot vapauttavat mielihyvähormoni oksitosiinia. Myös muu läheisyys antaa samoja hyötyjä: hipsuta, silitä, piirrä selkään tai anna lapselle vaikka jalkahieronta. 

5. Nukkumaanmeno

Illalla sänkyyn kömpiessä lapsen suusta kuuluu kymmenen kertaa, “arvaa isi mitä”. Kuulostaako tutulta? Usein lapsen mieleen tulvivat kaikki päivän kivat, jännittävät ja vaikeimmat hetket mieleen, kun pitäisi sulkea silmät yöunille. Mitäpä jos tietoisesti siirtäisitte sänkyyn menoa vaikka vartin eteenpäin, että lapsen ajatuksille ja juttelulle on enemmän aikaa? Lapsen kanssa voi myös iltaisin ottaa tavaksi tehdä pienen kiitollisuusharjoitus. Kertokaa molemmat ääneen päivän kolme parasta juttua. 

6. Tunteet saavat näkyä

Vaikka välillä tekeekin mieli sanoa, “älä nyt jaksa kiukutella” tai jotain muuta ei-niin-rakentavaa,  kannattaa pitää mielessä, että kodin tulisi olla kaikille perheen jäsenille paikka, jossa tunteet saavat näkyä. Jos lapsi ei voi näyttää vaikeita tunteitaan kotona, niin missä sitten? Vaikeiden tunteiden vastaanottaminen ei ole vanhemmalle aina helppoa ja vaatii opettelua, mutta lapselle kaikki tunnetaidot ovat opettelua. 

Kun lapsi huutaa, raivoaa, potkii ja kiljuu, muista, että lapsi tekee niin siksi, että tietää, ettet lähde hänen luotaan tai hylkää häntä. Olet lapselle turvallinen syli, jonka kanssa voi harjoitella rauhoittumista ja tunteiden säätelyä. Se, että sinä pysyt rauhallisena, auttaa myös lasta rauhoittumaan. 

7. Sulkekaa ruudut

Yhteinen leffahetki tai tietty aika pelejä tabletilla ovat enemmän kuin ok, mutta arjessa kannattaa muistaa, että lapsen kuulumisten kysely puhelin kädessä ja      ruudun tuijottaminen samalla kun juttelet omasta päivästäsi saa lapsen tuntemaan, että hän jää kakkoseksi. 

8. Järjestä yhteistä aikaa

Pyri järjestämään lapsen kanssa häiriötöntä aikaa vaikka 10-15 minuuttia päivässä. Tämä hetki voi olla täysin lapsin ehdoilla toimimista. Leikkiä, halimista, lukemista, pelaamista, mitä vain. Tämä on helppo keino yhteyden vaalimiseen. 

9. Auta siirtymätilanteissa

Siirtymät ovat monelle lapselle hankalia. Panosta siihen, että siirtymätilanteet olisivat lapselle mieluisia ja keksisitte teille toimivat tavat. Näitä voivat olla esimerkiksi leikkimielisyys tai kilpailu. Kannattaa käyttää varsinkin pienelle lapselle selkeitä aikamääreitä, kuten “vielä yksi palapeli” tai esimerkiksi jotain ajastinta puhelimessa.

10. Naurakaa ja leikkikää

Löytäkää arjesta iloa. Leikkikää ja hupsutelkaa yhdessä. Herätä aamulla pikkuinen karhunpentu tai kutsu prinsessa teekutsuille iltapalapöytään. Etsikää molempia naurattavat asia, jotta saatte nauraa yhdessä.