Mitä on vvv?

mitä on vvv

Vauvojen vessahätäviestintä eli vvv on vanha tapa, joka säästää luontoa ja rahaa.  Suomessa Arvo Ylppö kirjoitti ja tutki vauvojen vessahätäviestintää jo 1940-luvulla. Vvv on lapsilähtöinen käytäntö, joka on lempeä vaistoihin ja varhaiseen vuorovaikutukseen perustuva menetelmä. Tämä menetelmä tukee vauvan luontaista kehitystä.  

Vauvat eivät ole tiedottomia ja taidottomia, jotka itkevät vain tavan vuoksi. He ovat aktiivisia pieniä ihmisiä, jotka viestivät tarkoituksenmukaisesti osaamillaan keinoilla. He ovat heti syntymästään saakka tietoisia ja kykeneviä ”kertomaan” vessahädästään. Vauvojen vessahätäviestintää voi lähestyä keinona syventää vanhemman ja vauvan yhteyttä. Luottamus ja ymmärrys lisääntyvät sekä turhautuneisuus vähenee. Vanhemman kunnioitus vauvan persoonallisuutta kohtaan lisääntyy. Vauva saa paljon läheisyyttä ja ihokosketusta. Vauvalla on vaipattomana mahdollisuus liikkua vapaammin, tutustua kehoonsa ja kehittää eheä ruumiinkuva. Vaipattomana vauvan kehontuntemus vahvistuu ja itsevarmuus lisääntyy. Hänen ei tarvitse kärsiä märästä olosta tai vaippaihottumasta – iho voi hyvin.

Vvv:n tukeminen vaikuttaa positiivisesti lapsen terveyteen ja hyvinvointiin. Menetelmän ansiosta voidaan vähentää ummetusta sekä lapsuuden ja aikuisuuden vessahätäjännitystä. Vvv:llä on positiivisia vaikutuksia myös vauvan ruuansulatuksen toimintaan.  

Vvv:n periaatteita ovat lempeys, kunnioitus, johdonmukaisuus, kommunikaatio, luottamus, herkkyys, jämäkkyys ja rentous. Yhtenä periaatteena on myös se, ettei menetelmässä palkita eikä rankaista. Vauvan tuotoksista ei puhuta pahasti, niitä ei arvostella eikä niitä sen kummemmin kehuta tai onnistumisesta kiitetä. Vessassa käynnin tulisi olla ”nautinto”, normaali osa elämää.

Vauvojen vessahätäviestintä on siis varhaista vuorovaikutusta, jolla on positiivisia vaikutuksia läpi elämän. Vauvan viestien ymmärtäminen vähentää vauva-ajan stressiä. Vauvojen vessahätäviestintä nopeuttaa kuivaksi opettelua, mutta ei ole sama asia kuin vauvan kuivaksi opettaminen. Vessahätäviestinnän tavoitteena on pitää lapsi tietoisena ruumiintoiminnoistaan ja tarjota mahdollisuus käydä vessassa. On tärkeä muistaa, että vessahätäviestintää voi harjoittaa myös osa-aikaisesti ja kaikki vauvan hoitajat voivat harjoittaa sitä. Menetelmä ei ole sidottu vain yhteen hoitajaan.

Vauvojen vessahätäviestintä on yhteinen projekti, jossa siis vuorovaikutus paranee ja vanhempi oppii ymmärtämään vauvaa paremmin. Hyötyinä on mm. se, että vessassa käynti on luontevaa missä vaan, sitä ei tarvitse ujostella tai hävetä. Vauvan hyvinvointi paranee ja vuorovaikutus vahvistuu.

Älä stressaa tai suorita, vaan nauti yhteisestä matkastanne vauvasi kanssa! Muista huumori, rentous ja ilo!