Miten aikuinen voi tukea lapsen nukkumista?

Kiintymysvanhemmuuteen liittyy ajatus siitä, että vauva ja lapsi osaavat itse tunnistaa oman väsymyksensä ja haluavat nukkumaan, kun ovat väsyneitä. Kun vauvaa ja lasta kannustetaan ja tuetaan oman väsymyksensä merkkien tunnistamisessa, on nukkumaanmeno kaikille helpompaa. Tärkeäksi nähdään myös antaa lapselle mahdollisuus vaikuttaa siihen, missä hän nukkuu.

Vanhempi luo optimaaliset olosuhteet lapselle nukahtamiseen. Näitä ovat hämärä valaistus, säännöllisinä toistuvat iltatoimet suurin piirtein samaan aikaan (se, mitä siihen sisältyy, jokainen perhe määrittelee tietenkin itse), hyvä ja turvallinen paikka nukkua sekä väsymyksen merkkien tunnistaminen ja sanoittaminen.

Toisilla lapsilla optimaalinen uni-ikkuna on laaja, jolloin iltatoimien aloittamisen ajankohdan ei tarvitse olla täsmällinen. Toiset lapset ovat kuitenkin todella tarkkoja, ja jos tällaisen lapsen optimaalinen uniaika on ohitettu, lapsi yliväsyy ja nukahtaminen tulee mahdolliseksi vasta seuraavan uni-ikkunan avautuessa.

Toisinaan lapsen rytmiä pitää ulkoisesti ohjailla, jotta lapsi saa riittävästi unta. Tämä kannattaakin tehdä herättämällä lapsi aikaisemmin aamulla (mieluiten samaan aikaan joka päivä), jotta väsymys tulisi aikaisemmin illalla. Isomman lapsen kanssa voidaan miettiä päiväunien rajoittamista tai poisjättämistä. Pakolla sänkyyn vieminen ei toimi ikinä.

Vauva kasvaa äidin vatsassa kauan ja hakeutuu äidin läheisyyteen syntymänsä jälkeen vielä pitkään. Vanhempi pitää luonnollisena sitä, että pieni vauva nukkuu lähellä ja on paljon sylissä. Vauva heräilee öisin nälkään, mutta myös ennen kaikkea geenien ohjaamana selviytyäkseen. Vauva huolehtii heräilyllään siitä, että hän on turvassa ja vanhempi on lähellä.

Taaperoikäinen lapsi tutustuu päivisin maailmaan ja kaipaakin vanhemman läheisyyttä sekä turvaa öisin. Lapsella on kiire nähdä ja kokea paljon, ja voikin olla, ettei hän ehdi saada syliä ja halia päivisin riittävästi. Jokainen perhe määrittelee itse itselleen sopivat nukkumisjärjestelynsä, joilla lapsen läheisyydentarve voidaan mahdollisimman hyvin tyydyttää. Monesti lapsi haluaa nukkua vanhempien vieressä isoksi asti, mikä on normaalia. Lapsi itsenäistyy ja muuttaa omaan sänkyynsä, kun on siihen valmis.